У Харкові суд засудив та відпустив обвинувачену в участі у схемі з продажу жінок в сексуальне рабство

Комінтернівський районний суд Харкова. Фото: km.hr.court.gov.ua

Суд призначив обвинуваченій 8 років та 4 місяці позбавлення волі. Але вирішив, що урахуванням часу, який жінка вже провела за гратами, суд вважає її такою, що відбула покарання повністю. Натомість суд призначив додаткове покарання – конфіскацію усього майна. Вирок ще не набув законної сили.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на вирок Комінтернівського районного суду Харкова від 9 березня 2021 року.

На лаві підсудних опинилася Олександра Рогозянська, мешканка Харкова. Раніше неодноразово засуджена, в тому числі, і до позбавлення волі. У цьому кримінальному провадженні слідство інкримінувало жінці торгівлю людьми та втягнення їх у заняття проституцією. У справі шість потерпілих жінок.

За даними досудового розслідування, жінка діяла у складі злочинної групи, в які також були: громадянин України та громадянин держави Ізраїль, матеріали щодо яких виділено в окремі провадження. Та ще один громадянин України, який був «подвійним агентом», що виконував завдання у складі групи.

Як встановило слідство, групу організував українець, який переконав займатися спільним пошуком жінок, переправленням їх через кордон та примушуванням до заняття проституцією громадянина Ізраїлю. Це було у жовтні 2013 року. Тоді ж вони знайшли собі спільників — Олександру Рогозянську та ще одного чоловіка, який виявився оперативним співробітником.

План полягав у тому, щоб відшукати в Україні молодих жінок, які знаходяться у скрутному становищі та пообіцяти їм високооплачувану роботу в якості барменів, танцівниць та офіціантів у Тель-Авіві держави Ізраїль без необхідності надання сексуальних послуг. Вже на території іншої країни жінок передавали до місць розпусти, за що отримували кошти від клієнтів. Саме пошуком уразливих жінок і займалася Олександра Рогозянська, згідно матеріалів справи. У період з грудня 2013 року до лютого 2014 група реалізувала свій злочинний план щодо шести громадянок України.

У вироку описані шість епізодів злочинної діяльності, з яких: у трьох випадках жінки пройшли кордон та були змушені займатися проституцією; у двох випадках жінки в останній момент відмовлялися від пропозиції, один випадок, коли жінка встигла разом зі зловмисником встигла пройти український кордон, але одразу після цього чоловік був затриманий правоохоронцями. Також відзначено, для того, щоб жінки успішно проходили ізраїльський кордон, зловмисники використовували нібито виклик для жінки з місцевої лікарні.

Допитана у судовому засіданні обвинувачена свою вину визнала повністю.

Шестеро потерпілих жінок подали заяви про розгляд справи за їхньої відсутності.

Обставиною, що пом’якшує покарання, суд визнав те, що жінка не заперечувала свою винуватість, а також її каяття. Обставиною, що обтяжує покарання, суд визнав рецидив злочинів.

Таким чином, суд призначив Олександрі Рогозянській 8 років та 4 місяці позбавлення волі з конфіскацією всього майна, яке належить їй на праві особистої власності. З урахуванням часу, який жінка вже провела за гратами, суд вважає її такою, що відбула покарання повністю.

У цій кримінальній справі вже був ухвалений вирок Комінтернівським районним судом Харкова від 14 грудня 2016 року. Тоді на лаві підсудних було двоє осіб — Олександра Рогозянська та Віктор Ткач. Саме Ткача було затримано після проходження державного кордону України під час вчинення одного з епізодів злочинів.

Рогозянській суд тоді призначив 5 років та 11 місяців позбавлення волі, Ткачу — «умовний термін» на 2 роки. В апеляції цей вирок стосовно обох осіб було скасовано. Вирок від 9 березня 2021 року винесено тільки стосовно Олександри Рогозянської. Провадження щодо Віктора Ткача було закрите у зв’язку зі смертю обвинуваченого.