У Севастополі «прокурор» запросив 7 років ув’язнення для сторонника «Свідки Єгови» Сташевського

Так званий «Гагарінський суд Севастополя»

У «Гагарінському районному суді» окупованого Севастополя «прокурор» запросив 7 років позбавлення волі для севастопольського «Свідка Єгови» Віктора Сташевського, якого обвинувачують в нібито «організації діяльності екстремістської організації».

Про це повідомляє Кримська правозахисна група, пише ЦЖР.

Як зазначають правозахисники, в ході судового засідання 22 березня 2021 року було завершено дослідження речових доказів, представлених в матеріалах справи – дисків з відеозаписами зборів «Свідків Єгови» з різних країн, а також допитаний сам підсудний.

За словами Віктора Сташевського, у своїх свідченнях він роз’яснив різницю між юридичною особою і зборами віруючих, а також навів ряд норм російського і міжнародного законодавства, що регулюють свободу віросповідання.

Після цього судове слідство було завершено. «Прокурор» зачитав обвинувальний висновок і запросив для підсудного 7 років позбавлення волі. Сторона захисту попросила перерву для підготовки до дебатів і виступу з останнім словом. «Суд» оголосив перерву до 29 березня.

4 червня 2019 року в Севастополі ФСБ провела обшуки щонайменше в 9 будинках місцевих віруючих «Свідків Єгови». Був затриманий 52-річний Віктор Сташевський, однак на наступний день він був відпущений з ізолятора під підписку про невиїзд. Стосовно нього було порушено кримінальну справу за статтею «Організація діяльності екстремістської організації» (ч. 1 ст. 282.2 КК РФ).

19 жовтня 2020 року розпочався новий розгляд кримінальної справи стосовно Віктора Сташевського.

Експерти Кримської правозахисної групи раніше заявили, що позбавлення волі «Свідків Єгови» в Криму є комплексом порушень прав людини і міжнародного гуманітарного права і, відповідно, потрапляє під юрисдикцію Європейського суду з прав людини і Міжнародного кримінального суду.

Нагадаємо:

  • 20 квітня 2017 року Верховний суд РФ визнав організацію «Управлінський центр Свідків Єгови» екстремістською і заборонив її діяльність на території Росії. Також суд конфіскував майно релігійної організації.
  • 11 березня 2021 року в окупованому Криму в Ялті російські силовики провели серію обшуків в будинках послідовників релігійної організації «Свідки Єгови», яка заборонена в Росії. Один з них – Тарас Кузьо – був затриманий за підозрою в нібито «фінансуванні екстремістської діяльності».
  • Головне управління Нацполіції АРК та Севастополя відкрило кримінальне провадження за фактом проведення 11 березня окупантами незаконних обшуків в помешканнях послідовників релігійної організації «Свідки Єгови» у Ялті.
  • 13 березня «Київський районний суд» Сімферополя відправив під домашній арешт до 4 травня 42-річного послідовника релігійної організації «Свідки Єгови» Тараса Кузьо з Ялти. Російські силовики підозрюю його в нібито «фінансуванні екстремістської діяльності» за ч.1 ст.282.3 КК РФ.