У Вінниці суд призначив 2 роки обмеження волі активістці Femen за спалення декорації Roshen

Суддя Вінницького міського суду Руслан Каленяк призначив 2 роки обмеження волі Алісі Виноградовій, херсонці, яка мешкає в Київській області. Жінка у листопаді 2017 року приїхала до Вінниці, де, оголивши груди, спалила декоративний трамвайчик, що стояв біля магазину Roshen. У цьому їй допоміг місцевий мешканець, який отримав три роки обмеження волі. Вирок ще не набрав законної сили — готується апеляція.

Обвинувачена Виноградова сказала, що планувала підпалити трамвайчик — такою була задумка її організації. Але встигла лише облити його бензином — на місці з’явився невідомий їй хлопець, який підпалив декорацію замість неї. Тому жінка вважає, що він має відшкодувати за спалену фотозону більше грошей, ніж вона.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на вирок Вінницького міського суду від 25 лютого 2021 року.

За даними досудового розслідування, Аліса Виноградова вночі 14 листопада 2017 року оголила верхню частину свого тіла та облила макет трамваю, що стояв біля магазину, бензином. Усе це знімав оператор.

У цей час поруч знаходився Іван Войтенко, мешканець Вінницької області. Він підпалив бензин, через що виник осередок пожежі. Слідство стверджує, що Виноградова продовжувала обливати бензином макет трамваю та підпалювати його.

Аліса Виноградова відносить себе до руху Femen.Ukraine. Як писали місцеві ЗМІ, на сторінці цього руху тоді з’явилося повідомлення в якому відповідальність за спалення декорації взяла на себе ця організація. Схоже, що зараз facebook-пост вже видалений.

У повідомленні йшлося, що приводом для акції стало тодішнє викриття фінансових документів про угоди і схеми збагачення представників влади і бізнесменів. У файлах про офшори, які мають назву «райські документи», було згадано і Президента України Петра Порошенка.

Крім призначення покарання за частиною 2 статті 296 КК України (Хуліганство) до суду був заявлений цивільний позов від Дочірнього підприємства «Ізюминка» (бенефіціар Олексій Порошенко), яке володіє спаленою декорацією. Підприємство хотіло відшкодування в розмірі на суму 71773,19 гривень.

У судовому засіданні Аліса Виноградова вину та позовні вимоги щодо відшкодування не визнала. Вона розповіла, що організація, до якої вона належить, виділила гроші на проживання у готелі у Вінниці та знайшла оператора.

Виноградова мала спалити трамвайчик, але цього не зробила, оскільки його підпалив Іван Войтенко. Виноградова говорить, що не просила Войтенка це робити. Тому вона не погоджується, що обвинувачення вбачає змову між ними у вчиненні злочину.

Виноградова визнала, що вчинила певні хуліганські дії, а саме наклеїла плакат, облила макет бензином. А те що вона оголилася — не вважає порушенням, оскільки це стиль власних протестів організації «Фемен», як символ організації.

Виноградова визнала, що має відшкодувати за пошкоджений макет трамваю, оскільки вона його облила бензином та наклеїла плакат. Але вважає, що вона має сплатити 30 % вартості, з Войтенка — 70 %.

У свою чергу, Іван Войтенко свою вину у вчиненні злочину визнав частково, в частині підпалу трамвайчика. Цивільний позов також визнав частково — в сумі 10000 гривень, оскільки жодною експертизою сума шкоди не підтверджена.

Також він пояснив суду, що думав, що вночі біля магазину знімають фільм, а макет — реквізит, який облили легкозаймистою речовиною, яка його не пошкодить.

Представник «Ізюмінки» пояснила, що сума відшкодування розрахована на підставі даних бухгалтерського обліку ДП «Ізюминка», які в свою чергу ґрунтуються на первинних документах бухгалтерського обліку.

Суд визнав винними обох обвинувачених та призначив Алісі Виноградовій 2, а Войтенку – 3 роки обмеження волі. Наразі вирок ще не набрав законної сили. Також і Виноградова, і Войтенко мають в рівних долях сплатити на користь підприємства «Ізюминка» 71773,19 гривень майнової шкоди.

Згідно статті 61 Кримінального кодексу України, обмеження волі — це вид покарання, який полягає у триманні особи в кримінально-виконавчих установах відкритого типу без ізоляції від суспільства в умовах здійснення за нею нагляду з обов’язковим залученням засудженого до праці.

Стаття 51 Кримінально-виконавчого кодексу передбачає, що засуджені до обмеження волі мають право, зокрема, носити цивільний одяг, мати персональні комп’ютери, гроші, мобільні телефони, відправляти листи, отримувати посилки, одержувати короткострокові побачення без обмежень, а тривалі побачення — до трьох діб один раз на місяць.

Обережно, у відео присутня ненормативна лексика!

У Вінницькому міському суді інтереси Аліси Виноградової представляли адвокати Володимир Таксер та Руслан Рябокінь. Натомість в апеляційній інстанції Виноградову захищатиме адвокат Ярослав Яценко. Про це він написав у себе на facebook.

Яценко вважає призначене покарання надто жорстким.

«Це занадто жорстоке покарання. Аліса активістка, вона висловлювала свою громадянську позицію. Якщо за позицію будуть саджати, то нам недалеко до Росії.

Я записуюсь на прийом до Володимир Зеленський з приводу нагляду за законністю у цій справі», — пише Яценко.

Раніше Яценко вже захищав в суді активістку Femen Анжеліну Діаш, яка оголила груди на брифінгу президента України Петра Порошенка і президента Білорусі Олександра Лукашенка.