Верховний Суд не визнав санкції проти «каналів Медведчука» порушенням прав громадян

Касаційний адміністративний суд. Фото: Wikipedia, Wadco2

Касаційний суд відмовив у позові правозахиснику Роману Лихачову щодо оскарження застосування санкцій до телеканалів, зокрема, «112», ЗІК» та NewsOne». Юрист впевнений, що майбутні позови телеканали виграють.

Про це пише Бюро судової інформації з посиланням на повідомлення Верховного суду, Романа Лихачова у facebook.

Касаційний адміністративний суд відмовив у задоволенні позову харківського юриста, члена «Чугуївської правозахисної групи» Романа Лихачова щодо оскарження указу президента України Володимира Зеленського, яким було введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони про застосування санкцій щодо трьох телеканалів.

«Під час розгляду справи суд перевіряв, чи є втрата доступу до інформаційних програм, які транслюють ці телеканали, порушенням прав позивача, гарантованих статями 8, 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Заслухавши у відкритому судовому засіданні пояснення сторін та дослідивши матеріали справи, суд ухвалив рішення, яким відмовив у задоволенні позовних вимог громадянина», — йдеться в повідомленні пресцентру суду.

Роман Лихачов, у свою чергу, впевнений, що наступні позови про скарження санкцій телеканали виграють.

«У суді встановлено, що доказів провини телеканалів взагалі немає. «У президента документів — підстав для застосування санкцій не було, процедура була порушена, та й питань до телеканалів, окрім загальних фраз про «загрозу національній безпеці, яка незрозуміло якими доказами підтверджена» не було», — пише Лихачов.

Наразі, за даними ВС, в суді перебувають загалом понад 10 позовних заяв, у яких оскаржується Указ Президента про застосування санкцій щодо телеканалів.

Нагадаємо:

  • Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 2 лютого 2021 року про застосування санкцій проти народного депутата Тараса Козака та телеканалів кума Путіна Віктора Медведчука – 112 Україна, NewsOne, Zik.
  • Санкції в Україні ухвалюються рішенням РНБО і запроваджуються в дію указом Президента, дозволяючи застосувати значні обмеження прав як українських, так і іноземних фізичних та юридичних осіб, якщо їхня діяльність шкодить національній безпеці країни. Найбільш поширеним видом санкцій є блокування активів, що означає втрату можливості користуватися коштами на банківських рахунках і здійснювати будь-які фінансові операції.