Європейський суд призначив компенсації п’ятьом українцям за надто тривалі кримінальні провадження

Європейський суд з прав людини

Рішення стосується п’яти скарг на тривалість кримінального провадження. В одній з них справа у першій інстанції розглядалася 5 років і 8 місяців, а найдовше (понад 9 років) — у двох інстанціях.

Європейський суд ухвалив рішення у справі «Кочура та інші проти України» (скарга № 43534/19 та 4 інші), передає інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

Європейський суд з прав людини навіть не заглиблювався в обставини справ, щодо яких надійшли скарги. Він лише констатував, що не вбачає жодних нових фактів чи аргументів, які б переконали його дійти іншого висновку щодо прийнятності або суті цих заяв.

ЄСПЛ нагадав, що у пілотному рішенні від 30.03.2004 у справі «Merit v. Ukraine» вже розглядалися питання тривалості судових процедур у нашій країні, і було констатовано недотримання розумних строків розгляду. Відповідно, він списком визнав, що і в даному разі мало місце порушення ст. 6 та ст. 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Як наслідок, Суд визначив, що держава має виплатити заявникам компенсації за тяганину від 500 до 3100 євро.

Тож доки можновладці змагаються в красномовних обіцянках «народити» справедливу і доброчесну Феміди у майбутньому, Євросуд продовжує карати державу за нерозумність уже сьогодні. Й чим більше вакансій утворюватиметься у наших судах, тим більше будуть витрати на виплату компенсацій за тяганину.