«Досить сейфів із мільйонами готівки»: Зеленський вносить законопроєкт про ліквідацію ОАСК

Окружний адмінсуд Києва, фото: oask.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроєкт, яким пропонує ліквідувати Окружний адміністративний суд Києва.

Про це йдеться у повідомленні Офісу Президента.

«Сьогодні я вношу до парламенту законопроект про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва. Суду, який так і не зміг повернути довіру до себе, але впорався з поверненням скандалів і дивних рішень, далеких від розуміння справедливості. Досить сейфів, набитих мільйонами готівки, у пов’язаних із керівництвом суду осіб або очікування чергових записів скандальних розмов з кабінетів суддів, які думають, що переважують усе в нашій країні», — цитує пресслужба Зеленського.

Законопроєкт матиме назву «Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва».

«ОАСК мав достатньо часу, щоб одуматися, подивитися на себе в дзеркало та віднайти там прості речі, які так шукають у ньому суспільство й держава, — справедливість, неупередженість і чесність. Замість цього бачимо чергові скандали з «плівками», корупцію пов’язаних осіб із забитими грошима сейфами та численні сумнівні рішення. Довіра до Окружного адміністративного суду м. Києва втрачена», — йдеться у повідомленні.

Текст проєкту закону наразі відсутній на сайті Верховної Ради.

Нагадаємо:

  • 26 липня 2019 року НАБУ та ГПУ провели обшуки в Окружному адміністративному суді Києва в рамках розслідування «організації суддями ОАСК винесення завідомо неправосудних судових рішень щодо протестувальників на Майдані у 2013-2014 роках і втручання у діяльність судових органів з метою створення штучних перешкод у роботі ВККС». Незабаром був оприлюднений запис розмов голови ОАСК Павла Вовка.
  • На запису, зокрема, можна почути, що українська омбудсмен Людмила Денісова нібито домовлялась з керівництвом ОАСК про звільнення члена ВККС Андрія Козлова, який був призначений саме за квотою уповноваженої, а замість нього повинен бути призначений Микола Сірош, який пройшов співбесіду у Павла Вовка. В обмін на це рішення суд має не підтримати позиції НАЗК, яке обвинуватило Людмилу Денісову в тому, що вона не задекларувала кошти у 2016–2018 роках. Говорячи про Денісову, Павло Вовк підкреслює, що «яйця цієї уповноваженої у нас».
  • 7 квітня НАБУ затримало двох адвокатів-посередників, яких підозрюють у посередництві при отриманні неправомірної вигоди для подальшої її передачі суддям ОАСК. Під час обшуку було виявлено великі обсяги іноземної готівки: понад 3,7 млн дол. США, 840 тис. євро, 20 тис. фунтів, 230 тис. грн і 100 шекелів.