Деталі законопроєктів Зеленського щодо ліквідації ОАСК

Окружний адмінсуд Києва, фото: oask.gov.ua

Президент Володимир Зеленський своїм невідкладним законопроєктом пропонує нардепам ліквідувати скандальний Окружний адмінсуд Києва та утворити Київський міський окружний адміністративний суд.

Про це йдеться в опублікованих на сайті Верховної Ради текстах законопроєктів №5369 та №5370.

У проєктах закону пропонується ліквідувати Окружний адміністративний суд міста Києва та утворити Київський міський окружний адміністративний суд із місцезнаходженням у місті Києві. Територіальна юрисдикція КМОАС буде поширюватися поширюється на місто Київ.

Основні тези законопроєктів:

  • ОАКС припиняє здійснювати правосуддя протягом десяти днів;
    до початку роботи КМОАС справи розглядаються та вирішуються Київським окружним адміністративним судом;
  • ОАСК невідкладно, протягом 10 робочих днів, передає судові справи, які перебувають у його володінні, до Київського окружного адміністративного суду.
  • У проєктах законів немає жодної інформації про переведення суддів чи про конкурс на посади суддів у новоствореному суді.

“Проєкти Зеленського зовсім не визначають долі чинних суддів ОАСКу. Отже, Вовк і компанія зможуть перевестися в новостворений суд за звичайною процедурою без жодних конкурсів і перевірок на доброчесність. Також законопроєкти не вирішують проблему ексклюзивної юрисдикції Окружного адмінсуду Києва. У текстах не йдеться про передачу виключних повноважень ОАСКу до Верховного або будь-якого іншого суду, як вимагає Меморандум з МВФ”, – йдеться у повідомленні фундації Dejure.