Росія не може використати рішення паризького суду у справі Ощадбанку як прецедентне для інших «кримських справ» – Marchenko Partners

Міністерство юстиції РФ заявило, що «рішення паризького суду, мовляв, підтверджує позицію Росії щодо відсутності в арбітражних трибуналів юрисдикції при розгляді «кримських справ» відповідно до норм міжнародного права. І це рішення, мовляв, матиме прецедентне значення і в інших справах за участю так званих «українських інвесторів», що їх розглядають арбітражні трибунали та державні суди в європейських юрисдикціях». Але це відверта брехня.

Про це в своїй статті для Європейської правди пишуть юристи Marchenko Partners, передає Центр журналістських розслідувань.

«По-перше, рішення Апеляційного суду Парижа стосується тільки справи Ощадбанку (та й ще може бути переглянуте).

По-друге, рішення по інших кримських арбітражах РФ оскаржуватиме в судах інших країн, таких як Швейцарія та Нідерланди, які переглядатимуть їх відповідно до свого національного права, а не французького, а там можуть бути інші правила оскарження. До речі, у Швейцарії Росія вже отримала відмову в суді.

По-третє, і що найважливіше, інші кримські арбітражі стосувались інвестицій, зроблених після 1 січня 1992 року. Справа Ощадбанку унікальна, вона не схожа на інші арбітражі з Росією, тому навіть якщо у підсумку «Ощад» програє касацію (а це дуже не виключено) і якщо рішення Апеляційного суду Парижа буде взяте до уваги в інших країнах, воно не вплине на позиції інших українських інвесторів.

Не дарма французький суд прямо послався на рішення швейцарських судів, які підтримали позицію українських інвесторів «Укрнафти» та «Стабілу» щодо застосування Угоди до кримських інвестицій в принципі.

Тож головну позицію, критично важливу для всіх інших кримських арбітражів, ініційованих українськими бізнесами, французьке рішення лише посилило. Застосування Угоди до українських інвестицій в Криму, для фінансового покарання держави-окупанта, є цілком правомірним, і це не було заперечено паризьким судом», – пишуть юристи.

«Ощадбанк планує подавати касаційну скаргу до касаційної інстанції, Cour de Cassation. Philippe Pinsolle, партнер юридичної фірми Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, яка представляла Ощадбанк в Суді та в арбітражі, повідомив про це і заявив, що рішення французького суду помилково «пов’язує матеріальний захист, пропонований інвесторам, з обсягом пропозиції про арбітраж».

Тому теоретично лишається шанс відновити дію рішення арбітражу, якщо представники «Ощаду» знайдуть переконливі аргументи для цього.

Хоча навіть скасоване рішення про компенсацію з боку РФ можна спробувати виконати, використавши неоднозначність тлумачення ст. 5 Нью-Йоркської конвенції про визнання і приведення у виконання іноземних арбітражних рішень, відповідно до якої «у визнанні та приведенні у виконання арбітражного рішення може бути відмовлено», якщо рішення було скасоване. Тобто може бути і не відмовлено. В історії були випадки, коли суди Франції (справа Hilmarton), США (справа Chromalloy) та Нідерландів (справи Yukos) дозволяли виконання таких рішень», – йдеться в статті.

Олена Зеркаль, колишня заступник глави МЗС України, яка очолює захист Нафтогазу в судах з Газпромом, запропонувала «не реагувати емоційно» на рішення Апеляційного суду Парижа щодо задоволення позову РФ в суперечці з Ощадбанком у справі про компенсацію 1,3 млрд доларів за втрачені кримські активи.

Ощадбанк оскаржить рішення Апеляційного суду Парижа у справі проти Російської Федерації. У Міністерстві юстиції РФ заявили, що Апеляційний суд Парижа 30 березня задовольнив їх позов в суперечці з Ощадбанком України у справі про компенсацію 1,3 млрд доларів за втрачені банком активи в окупованому Криму.

Як повідомлялось, 2 грудня 2020 року Верховний Суд дозволив Ощадбанку відновити стягнення $1,3 млрд з РФ збитків, завданих в результаті незаконної анексії Криму.

Нагадаємо:

  • 26 листопада 2018 року Арбітражний трибунал у Парижі ухвалив рішення про стягнення з РФ на користь державного Ощадбанку 1,3 млрд доларів США для компенсації збитків за втрачені активи в окупованому Криму.
  • Заступник директора Департаменту реструктуризації заборгованості і стягнення Ощадбанку Ірина Мудра повідомила Центру журналістських розслідувань, що в банку бачать три варіанти стягнення з РФ компенсації в 1,3 млрд доларів США за втрачені в окупованому Криму активи.
  • 16 травня 2019 року Мудра повідомила Центру журналістських розслідувань, що Росія може спробувати домогтися скасування рішення Міжнародного арбітражу про стягнення з неї 1,3 млрд доларів США в якості компенсації збитків, завданих акціонерному товариству «Ощадбанк» внаслідок російської анексії Криму.