Сімферопольське СІЗО не передає ліки політв’язню Івану Яцкіну – Полозов

Іван Яцкін Фото: Гульнара Кадырова

У кримського політв’язня Івана Яцкіна погіршився стан здоров’я, а співробітники СІЗО не передають йому ліків від рідних. Ув’язненого Росія звинувачує в “державній зраді”.

Про це 27 квітня на своїй фейсбук-сторінці написав адвокат Микола Полозов після чергового засідання в справі політв’язня в незаконному “Верховному суді Криму”.

Адвокат поспілкувався з Іваном Яцкіним про умови його тримання в СІЗО Сімферополя. За словами політв’язня, після попереднього судового засідання його помістили в підвальне приміщення, розташоване під СІЗО.

“Яцкіна вчора протримали в цій “кишці” близько двох годин. Він був змушений стоячи перебувати в цьому вогкому приміщенні. З огляду на захворювання нижніх кінцівок та наслідки після обмороження ніг у СІЗО “Лефортово” його стан здоров’я погіршився. Сьогодні скаржився мені на сильний біль у ногах. Крім того, йому досі не передали медикаментів (знеболювальні та антикоагулянти), які раніше йому передали родичі. Дуже хочеться сподіватися, що адміністрація СІЗО Сімферополя вживе необхідних заходів для забезпечення прав ув’язнених і докладатиме зусиль щодо недопущення нелюдського ставлення до “спецконтингенту” з боку відповідальних співробітників”, – написав Полозов.

У “Верховному суді Криму” 20 квітня почався розгляд по суті кримінальної справи стосовно українського політв’язня Івана Яцкіна за обвинуваченням в державній зраді у формі шпигунства. Засідання проходило в закритому режимі.

Нагадаємо:

  • В жовтні 2019 року російські спецслужби затримали і таємно вивезли з окуповаого Криму Імешканця півострова Івана Яцкіна, обвинувативши його в «держзраді» за нібито «шпіонаж» на користь України. Адвокат Микола Полозов сподівається на допомогу України в його звільненні.
  • Лефортовський районний суд Москви на закритому засіданні ухвалив укласти Івана Яцкіна під варту до 16 березня 2020 року. Слідчі органи ФСБ обвинувачують  кримчанина в скоєнні злочину, передбаченого ст.275 КК РФ (державна зрада).
  • Про затримання Яцкіна повідомили російські ЗМІ в кінці грудня 2019 року.
  • У січні 20202 року прокуратура АР Крим порушила кримінальне провадження за фактом незаконного затримання в окупованому Криму ФСБ кримчанина Івана Яцкіна.
  • Яцкін написав заяви президенту України Володимиру Зеленському та уповноваженій Верховної Ради з прав людини Людмилі Денісовій з проханням включити його в список на обмін в Росією і надати фінансову допомогу його родині, в якій недавно з’явилась четверта дитина.