У Чехії затримано підозрюваних в боях проти України на Донбасі – ЗМІ

У Чехії в ніч на 21 квітня Національний центр протидії організованій злочинності (NCOZ) провів широкомасштабну операцію, в ході якої були затримані не менше п’яти чехів, які були членами воєнізованих формувань і, як підозрюють, воювали на Донбасі на стороні проросійських бойовиків. Вони працювали під контролем співробітників ГРУ, які працювали в російському посольстві в Празі.

Про це стало відомо чеським виданням Respekt і Aktuálně.cz.

Затриманих підозрюють в тому, що вони виїжджали або організовували поїздки громадян Чехії в Україну для участі в бойових діях на боці проросійських бойовиків.

За словами одного з підозрюваних, затриманими керували співробітники ГРУ, які працювали в російському посольстві у Празі та днями були вислані з Чехії, пише Aktuálně. «Не виключено, що вони контактували з деякими депортованими російськими дипломатами, фактично членами ГРУ», – наголошує видання Respekt.

В масштабній операції по всій країні взяли участь сотні поліцейських. За даними редакційних джерел, поліція побоювалася, що підозрювані захищатимуться від примусового арешту. Багато з них вдома мають легальну зброю.

«Що стосується вашого питання, я можу тільки сказати, що сьогодні наше відомство веде кримінальне провадження. Я не можу надати більш детальну інформацію, оскільки Верховна прокуратура в Празі має право надавати інформацію у кримінальних процесах», – прокоментував офіційний представник NCOZ Ярослав Ібегей.

Нагадаємо:

  • 22 вересня 2020 року міський суд Праги засудив до 4,5 років ув’язнення громадянина Білорусі Олексія Фадєєва за участь в організованому злочинному угрупованні на Донбасі. Він брав участь у бойових діях проти України у лавах так званої «Республіканської гвардії ДНР», однак стверджував, що стріляв тільки на навчаннях.
  • 5 грудня 2020 року празький Верховний суд змінив умовний термін на три роки в’язниці для громадянина Чехії Павела Кафки, який брав участь у збройному конфлікті на Донбасі та у лавах незаконних збройних формувань воював проти Збройних Сил України.