Верховна Рада ухвалила закон про заочне засудження. Що він передбачає?

Верховна Рада підтримала у другому читанні та в цілому законопроєкт № 2164 про заочне засудження.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

За відповідний законопроєкт проголосували 258 народних депутатів. Ухвалений законопроєкт передбачає зміни до Кримінального кодексу.

Що передбачає закон

Він вносить зміни до статей Кримінального процесуального кодексу, які регулюють, зокрема, підстави оголошення у розшук підозрюваного чи обвинуваченого. Перша – якщо місцеперебування підозрюваного невідоме. Друга – якщо він ухиляється від явки та є підстави вважати, що він в іншій країні або на тимчасово окупованих територіях.

Окрім цього, у законопроєкті мовиться і про зміни до статей, які регулюють питання арешту за відсутності підозрюваного, обвинуваченого.

А також у документі прописані підстави спеціального попереднього розслідування та підстави спеціального судового провадження.

Нардепи узгодили правки

    • Перша – про те, що спеціальне досудове розслідування проводиться на підставі ухвали щодо підозрюваного, який переховується на тимчасово окупованій території, у Росії; та/або оголошений у міжнародний розшук.
    • Друга – про те, що слідчий суддя відмовляє у здійсненні спеціального досудового розслідування, якщо не доведено, що підозрюваний переховується там від органів слідства та суду.
    • Третя – про те, що судовий розгляд щодо злочинів, визначених у статті №2971 КПК, може здійснюватися щодо обвинуваченого, крім неповнолітнього, який переховується у вищезгаданих місцях.

Засудити заочно зможуть, зокрема, тих, хто переховується від слідства на тимчасово окупованих територіях. Для цього не потрібне оголошення у міжнародний розшук. Раніше це було необхідною умовою, але Інтерпол часто відмовляв через “ознаки політичного переслідування.