Захист Стерненка та Демчука: «Суд долучив до справи докази, які не розглядалися судом першої інстанції»

Одеський апеляційний суд / facebook.com

Одеський апеляційний суд задовольнив клопотання прокурорів про долучення до справи Стерненка та Демчука нових доказів. Як повідомляють адвокати обвинувачених, ці документи не розглядалися судом першої інстанції. Відповідно, суд не брав їх до уваги, коли виносив вирок.

«Одеська обласна прокуратура, відмовляючи нам у ознайомленні із матеріалами листом від 24 березня 2021 року повідомила, що всі докази сторони обвинувачення міститься у матеріалах судової справи. Тому сторона захисту навіть не знає, які документи прокурори долучили до справи сьогодні. А це обмежує право клієнтів на захист та порушує загальний принцип змагальності сторін», — йдеться у повідомленні юридичної компанії «Міллер».

У зв’язку з цим адвокат Андрій Писаренко заявив про відвід усій колегії суддів. Проте в задоволенні заяви відмовлено.

Судовий розгляді по справі відкладено для того, щоб сторона захисту ознайомилась із мотивувальною частиною рішення суду про задоволення одного із заявлених прокурорами клопотань про долучення нових доказів, а також, щоб захист міг підготувати позицію по цих доказах.

«Апеляційний розгляд на вирок Стерненка та Демчука уже відбувається з низкою порушень. Проте ми готові доводити невинуватість наших клієнтів, опираючись на силу права та закону», — повідомляють адвокати.

Судовий розгляд в Одеському апеляційному суді відбувається у складі колегії суддів за участі Альбіни Кадегроб, Руслана Котелевського та Вадима Прібілова.

«Прокуратура намагається долучити нові докази з метою їх дослідження на стаді судового розгляду апеляційних скарг. Докази, які сторона обвинувачення не надавала при розгляді обвинувального акту в першій інстанції. Але це є порушенням. Згідно норм КПК, сторони мали б подати клопотання про дослідження доказіва разом із апеляційними скаргами. Така норма в КПК є саме із метою забезпечити право на захист обвинуваченого та дотримання принципу змагальності», — написав керівник юридичної компанії Масі Найєм.

Нагадаємо:

  • Приморський районний суд Одеси призначив колишньому лідеру місцевого осередку «Правого сектору«Сергію Стерненку 7 років і 3 місяці ув’язнення з конфіскацією половини майна. Вирок ухвалений у справі щодо нібито викрадення ексдепутата Сергія Щербича у 2015 році