Кримський «суд» призначив Івану Яцкіну 11 років позбавлення волі

Іван Яцкін Фото: Гульнара Кадырова

Колегія так званого «Верховного суду Криму» під головуванням «судді» Алли Хіневич оголосила вирок Івану Яцкіну, обвинуваченого органами ФСБ в державній зраді за співпрацю з українськими спецслужбами. Йому призначено покарання у вигляді 11 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, а також 1 рік обмеження свободи за місцем знаходження після звільнення.

Про це повідомляє «Крымский процесс».

Судовий процес відбувався в закритому режимі. На оголошення вироку прийшла мати Івана Яцкіна, але її не допустили на засідання.

Адвокат Микола Полозов заявив, що має намір оскаржити цей вирок.

«Прокурор» просив для Івана Яцкіна покарання у вигляді 12 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова назвала незаконним вирок «Верховного суду Криму» громадянину України Івану Яцкіну у сфабрикованій ФСБ кримінальній справі за нібито «збір і передачу Україні інформації, що становить державну таємницю Росії».

«Цей незаконний вирок так званого суду є демонстрацією системних політичних репресій окупаційної влади стосовно наших громадян, які вільно висловлюють проукраїнську позицію на території тимчасово окупованого Криму. Закликаю міжнародну спільноту відреагувати на незаконне судилище та посилити тиск на РФ задля захисту прав громадян, які залишилися проживати на території тимчасово окупованого Криму та звільнити усіх незаконно утримуваних країною-агресором громадян України», — написала Денисова на своїй сторінці в Facebook.

Нагадаємо:

  • В жовтні 2019 року російські спецслужби затримали і таємно вивезли з окуповаого Криму Імешканця півострова Івана Яцкіна, обвинувативши його в «держзраді» за нібито «шпіонаж» на користь України. Адвокат Микола Полозов сподівається на допомогу України в його звільненні.
  • Лефортовський районний суд Москви на закритому засіданні ухвалив укласти Івана Яцкіна під варту до 16 березня 2020 року. Слідчі органи ФСБ обвинувачують кримчанина в скоєнні злочину, передбаченого ст.275 КК РФ (державна зрада).
  • Про затримання Яцкіна повідомили російські ЗМІ в кінці грудня 2019 року.
  • У січні 20202 року прокуратура АР Крим порушила кримінальне провадження за фактом незаконного затримання в окупованому Криму ФСБ кримчанина Івана Яцкіна.
  • Яцкін написав заяви президенту України Володимиру Зеленському та уповноваженій Верховної Ради з прав людини Людмилі Денісовій з проханням включити його в список на обмін в Росією і надати фінансову допомогу його родині, в якій недавно з’явилась четверта дитина.