Обвинувачений у держзраді Микола Федорян не визнає вину та може піти на обмін — адвокат

Микола Федорян, обвинувачений у державній зраді. Голосіївський районний суд Києва, 11.05.2021. Фото: Бюро судової інформації

Суд почав слухати по суті кримінальне провадження за обвинуваченням у державній зраді колишнього заступника начальника ГУ МВС України в АРК Миколи Федоряна. Його захисник Дмитро Щербина сказав, що його підзахисний провину не визнає, а наразі є підстави вважати, що Федорян може піти на обмін утримуваними особами.

Перше слухання по суті суд провів у закритому режимі за клопотанням сторони захисту — журналісти були видалені з зали судового засідання.

Про це повідомляє кореспондент Бюро судової інформації.

Голосіївський районний суд Києва 11 травня 2021 року почав розглядати по суті кримінальне провадження за обвинуваченням Миколи Федоряна у державній зраді.

Колишньому заступнику начальника ГУ МВС України в АРК прокуратура інкримінує державну зраду. За версією слідства, Федорян, працюючи на посаді керівника транспортного управління «ГУП РК «Черноморнефтегазу» (двійник українського ДАТ «Чорноморнафтогаз», зареєстрований в російській юрисдикції після початку окупації Криму), надавав транспортні засоби співробітникам ФСБ для проведення численних незаконних обшуків і затримань кримських татар.

Провадження розглядає суддя Олександр Бойко. Під час судового засідання був зачитаний обвинувальний акт. Федорян вину не визнав.

Суддя Олександр Бойко. Фото: Бюро судової інформації

Позиція захисту

Захисник обвинуваченого Федоряна Дмитро Щербина говорить про брак доказів у сторони обвинувачення.

Адвокат не говорить в чому саме полягає позиція захисту: що Федорян не надавав транспорт на прохання ФСБ або надавав, але це не є державною зрадою.

«Ця людина за своїми обов’язками не могла розпоряджатися транспортом, як же він їх тоді давав? І чи надавав взагалі? Можливо, він щось погоджував, може місце подачі транспортних засобів, може щось інше. Обвинувачення говорить, що саме до нього зверталися співробітники ФСБ. А що, директор цього підприємства взагалі там не бере ніяку участь?», — сказав Дмитро Щербина.

Крім того, адвокат припустив, що співробітники ФСБ могли не говорити прямо для чого їм потрібен транспорт, а обмежитися тільки формулюванням «для оперативно-розшукової діяльності».

«Якщо він і погоджував надання транспортних засобів, то не міг знати для чого вони будуть використовуватися», — сказав адвокат. «І чи були це взагалі співробітники ФСБ?».

Адвокат Дмитро Щербина. Фото: Бюро судової інформації

Транспорт, обшуки та затримання

Микола Федорян був затриманий 7 листопада 2020 року на КПВВ «Каланчак». Під час обрання йому запобіжного заходу в Херсонському міському суді 9 листопада слідство демонструвало переписки з мобільного телефону Федоряна.

Зокрема, була зафіксована переписка з особами, місце роботи яких в записній книзі позначене як «ФСБ»:

25.03.2019

«Співробітник ФСБ»: «5 микроавтобусов от 12 мест. И один автобус на 30 мест.»;

«Співробітник ФСБ»: «Для оперативного штаба нужно название машины, количество мест, гос.Номер, фио водителя, и сотовый его»

«Федорян»: «До 10 часов сброшу».

26.03.2019

«Федорян»: пересланное сообщение «почта Mail.ru», формат PDF. (списки автомобілів);

«Співробітник ФСБ»: «Огромное спасибо!».

27.03.2019

«Федорян»: пересланное сообщение «Зображення»

27 березня 2019 року ФСБ провела обшук у 27 кримських татар, які проживають у селах Строгоновка та Каменка Сімферопольского району АР Крим. Обшуки проводилися у 27 громадян у зв’язку з їхньою причетністю до однієї з релігійних організацій. Після незаконного проникнення до житла та проведення в них обшуку, здійснювалося незаконне затримання.

Обшук у Криму, 27 березня 2019 року, фото: Кримська солідарність

30.03.2019

«Співробітник ФСБ»: «38 машин, 2 автобуса по 40 человек, 3 легковых по 5 человек, 25 от 12 человек, 8 от 22 человек»; «Это на среду»; «Сбор машин 3:30 утра»; «У франко» (м. Сімферополь, бул. Франко,13 місце розташування захопленої будівлі ГУ СБУ в АР Крим, де наразі дислокується ФСБ — ред).

01.04.2019

«Федорян»: пересланное сообщение «почта Mail.ru», формат PDF, 1 страница (списки автомобілів)

03.04.2019

«Федорян»: «Осталось 2 машины, медсерес-предупредили, что он в резерве; УАЗ-никто ничего не говорил.»

Довідково (з ухвали суду): 03.04.2019 ФСБ РФ проведено масові обшуки в м. Євпаторія АР Крим, відомості відображено в протоколі огляду від 08.11.2020.

06.06.2019

«Федорян»: пересланное сообщение «почта Mail.ru», формат PDF, 1 страница. У документі зазначено список автомобілів з номерними знаками.

10.06.2019 ФСБ проведено масові обшуки у кримських татар, при цьому на одному із зображень з місця проведення обшуків, зафіксованого у протоколі огляду від 08.11.2020, зафіксовано автомобіль MERCEDES-BENZ з вказаними цифрами на номері.

Можливість участі в обміні

Під час судового засідання адвокат Дмитро Щербина заявив, що у Федоряна може з’явитися можливість піти на обмін утримуваними особами.

«Є підстави вважати, що він потрапив в ці списки. Тому що українська сторона стверджує, що вже відбувся обмін списками. На судовому засіданні був представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Ми можемо припускати, що він (Микола Федорян — ред.) потрапив в списки на обмін. І у випадку його реалізації буде обміняний», — сказав адвокат Щербина.

Микола Федорян, обвинувачений у державній зраді. Голосіївський районний суд Києва, 11.05.2021. Фото: Бюро судової інформації

У судовому засіданні дійсно був представник Офісу Уповноваженого ВР з прав людини, але він не назвався та відмовився говорити з журналістами, посилаючись на те, що не має на це повноважень. Те, що він є працівником Офісу, підтвердив суду.

Закрите засідання

Із засідання, яке відбулося 11 травня, були видалені журналісти. Адвокат Дмитро Щербина заявив клопотання про проведення закритого судового засідання через те, що в суді будуть розголошені дані про стан здоров’я обвинуваченого.

Крім цього адвокат сказав, що привернення уваги до судового процесу, на його думку, може викликати небажаний резонанс.

«Якщо говорити про фактичний аспект з аналогічними справами, коли судові засідання проводилися у відкритому засіданні, коли була присутня преса, то це привертало увагу деяких не дуже адекватних осіб, які приходили на судове засідання і вони перетворювалися на полукримінальний кавардак», — сказав адвокат.

Прокурор Олександр Жакомін, який не був присутній на засіданні фізично, а брав участь по відеозв’язку, не заперечив щодо закриття судового засідання від ЗМІ.

Суддя Олександр Бойко, ухваливши рішення про проведення закритого судового засідання, наостанок сказав, що він вважає, що журналістам потрібно надавати якомога більше інформації. Представник Офісу Уповноваженого ВР з прав людини не покинув залу суду.

Адвокат Щербина сказав, що розглядає доцільність подати клопотання про розгляд усієї справи в закритому режимі.

Нагадаємо:

  • 7 листопада 2020 року на КПВВ «Каланчак» при спробі виїзду на тимчасово окуповану територію Криму був затриманий громадянина України, який систематично надавав допомогу окупаційним правоохоронцям при проведенні численних незаконних обшуків і затримань громадян в так званих «справах кримських мусульман». Як стало відомо Центру журналістських розслідувань, мова йде про Миколу Федоряна, який був заступником начальника – начальником міліції громадської безпеки ГУ МВС України в АР Крим з 2005 по 2011 рік.
  • Прокуратурою АРК та Севастополя спільно з слідчим відділом ГУ СБУ в АРК Федоряну повідомлено про підозру у вчиненні державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України).
  • 9 листопада 2020 року Херсонський міський суд задовольнив клопотання прокуратури АРК та Севастополя та обрав Федоряну запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб з альтернативою внесення застави у розмірі майже 1,6 млн грн.
  • 14 грудня 2020 року Херсонський апеляційний суд відхилив клопотання захисту про зменшення застави для Миколи Федоряна та, натомість, збільшив її у 13 разів до 21,18 млн грн.
  • 4 лютого 2021 року Херсонський міськсуд продовжив термін утримання під вартою Миколі Федоряну до 4 квітня 2021 року включно з альтернативою внесення застави 21 млн 180 тис. грн.