Апеляційний суд частково виправдав Стерненка та Демчука. Далі Верховний суд

Фото: facebook / Сергій Стерненко

Колегія суддів Одеського апеляційного суду скасувала вирок першої інстанції та постановила новий. Сергію Стерненку присудили один рік “умовно”. Захист буде подавати касаційну скаргу.

Судовий розгляд в Одеському апеляційному суді відбувався у складі колегії суддів за участі Альбіни Кадегроб, Руслана Котелевського та Вадима Прібілова.

Оголошення рішення суду розпочалося о 14:00. Суд зачитав повний вирок, не обмежившись резолютивною частиною. Вирок набирає законної сили одразу після проголошення.

Прокуратура інкримінувала Стерненку: викрадення людини (ч. 2 ст. 146), розбій (ч. 2 ст. 187), незаконне поводження зі зброєю (ч. 1 ст. 263). Руслану Демчуку: викрадення людини та розбій. В апеляційній скарзі захист просив суд виправдати обвинувачених та закрите кримінальне провадження за недоведеністю.

Суд виправдав Стерненка та Демчука за статтею 187 ККУ (розбій), за якою вироком першої інстанції їх було засуджено до 7 років та 3 місяців позбавлення волі з конфіскацією половини майна. Крім цього, суд визнав винними обвинувачених за статтею 146 ККУ (незаконне позбавлення волі), хоч і звільнив від відбування покарання через те, що минули строки.

Разом з цим колегія суддів визнала винним Сергія Стерненка у незаконному поводженні зі зброєю. Мова йде про патрон, який був знайдений у нього під час обшуку. Суд призначив три роки позбавлення волі Стерненку, замінивши основне покарання на рік “умовно”. Колишній лідер одеського осередку “Правого сектору” має рік звітувати органам пробації про своє місце перебування, відмічатися. У разі, якщо протягом цього часу він буде визнаний винним в якомусь іншому злочині, покарання може бути змінене на позбавлення волі.

Захист Стерненка, юридична компанія “Міллер” заявила, що адвокати будуть подавати касаційну скаргу та добиватися повного визнання невинуватості.

Нагадаємо:

  • 23 лютого 2021 року Приморський районний суд Одеси призначив колишньому лідеру місцевого осередку «Правого сектору«Сергію Стерненку 7 років і 3 місяці ув’язнення з конфіскацією половини майна. Вирок ухвалений у справі щодо нібито викрадення ексдепутата «Доверяй делам» міського голови Одеси Труханова Сергія Щербича у 2015 році.
  • Сергій Стерненко знаходився під вартою після ухвалення вироку. 9 квітня 2021 року апеляційний суд відпустив його під цілодобовий домашній арешт.
  • Лютневий вирок спричинив масові акції протесту у багатьох містах України. Під час мітингу під Офісом президента 20 березня учасники акції розмалювали двері та фасад адмінбудівлі. Після цього поліція почала затримувати протестувальників, розпочинати щодо їхніх дій кримінальні провадження та складати протоколи про адмінпорушення.
  • Напередодні оголошення вироку Стерненку та Демчуку на Банковій відбулася акція на підтримку обвинувачених.