САП спробує стягнути з Киви 1,2 мільйона «прибутку» з жомової ями

Ілля Кива, фото: slovoidilo.ua

Спеціалізована антикорупційна прокуратура звернулася до суду з позовом про стягнення з нардепа Іллі Киви 1,2 мільйона гривень — необґрунтованого доходу з жомової ями.

«У своїй декларації народний депутат зазначив, що отримав гроші від передання в оренду об’єкту нерухомості (жомової ями), хоча він не був власником цього об’єкту, тобто отримав кошти необґрунтовано», — йдеться у повідомленні НАЗК.

Ілля Кива у коментарі «Радіо Свобода» назвав необґрунтованими вимоги Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Це перший позов про цивільну конфіскацію, який подала САП після того, як 28 листопада 2019 року набрав чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів» (№ 263–IX).

Нагадаємо:

  • У липня 2020 року журналісти видання Bihus.info з’ясували, що колишній радник міністра внутрішніх справ Арсена Авакова і борець з наркозлочинністю, а нині народний депутат Ілля Кива від партії «Опозиційна платформа — За життя» у 2019 році отримав 1,2 млн грн доходу від здачі в оренду жомової ями в Полтавській області, яка в дійсності виявилася порослою бур’янами ділянкою без жодних ознак якоїсь господарчої діяльності навколо.
  • Восени 2020 року НАЗК розпочало повну перевірку декларації Киви після звернення юристів Bihus.Info.
  • В січні 2021 журналісти Bihus.info з’ясували, що фірма, яка заплатила Киві 1,2 млн грн за оренду жомової ями, була заснована мешканцем т.зв. «ЛНР», який симпатизує терористам. Її печатку було знайдено під час спецоперації СБУ з викриття конвертаційного центру.