Суд продовжив тримання під вартою обвинуваченому у держзраді Федоряну

Микола Федорян, обвинувачений у державній зраді. Голосіївський районний суд Києва, 11.05.2021. Фото: Бюро судової інформації

Суддя Голосіївського районного суду Олександр Бойко задовольнив клопотання прокурора Романа Великого про продовження запобіжного заходу обвинуваченому у держзраді колишньому заступнику начальника ГУ МВС України в АРК Миколі Федоряну.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на ухвалу Голосіївського районного суду від 25 травня 2021 року.

Захисник Дмитро Щербина заперечував проти продовження запобіжного захисту. Він зазначив, що, на його думку, клопотання не відповідає формі, що передбачена законодавством, прокурором не долучено додатків до клопотання. Просив долучити та врахувати характеризуючі документи: Микола Федорян є учасником ліквідації наслідків на ЧАЄС та землетрусу у Вірменії. Адвокат просив врахувати стан здоров’я підзахисного, який має хронічні хвороби, отримані під час служби в органах внутрішніх справ. Зосереджував увагу суду на відсутність вини підзахисного у вчиненні кримінального правопорушенні, відсутність доказів. Вказував на непомірний розмір застави, яка складає 21 мільйон 338 тисяч гривень.

Суддя продовжив запобіжний захід до 23 липня 2021 року.

Нагадаємо:

  • 7 листопада 2020 року на КПВВ «Каланчак» при спробі виїзду на тимчасово окуповану територію Криму був затриманий громадянина України, який систематично надавав допомогу окупаційним правоохоронцям при проведенні численних незаконних обшуків і затримань громадян в так званих «справах кримських мусульман». Як стало відомо Центру журналістських розслідувань, мова йде про Миколу Федоряна, який був заступником начальника — начальником міліції громадської безпеки ГУ МВС України в АР Крим з 2005 по 2011 рік.
  • Прокуратурою АРК та Севастополя спільно з слідчим відділом ГУ СБУ в АРК Федоряну повідомлено про підозру у вчиненні державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України).
  • 9 листопада 2020 року Херсонський міський суд задовольнив клопотання прокуратури АРК та Севастополя та обрав Федоряну запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб з альтернативою внесення застави у розмірі майже 1,6 млн грн.
  • 14 грудня 2020 року Херсонський апеляційний суд відхилив клопотання захисту про зменшення застави для Миколи Федоряна та, натомість, збільшив її у 13 разів до 21,18 млн грн.
  • Детальніше про кримінальне провадження, яке вже слухається в Голосіївському суді Києва читайте у матеріалі: «Обвинувачений у держзраді Микола Федорян не визнає вину та може піти на обмін — адвокат».