Суд призначив підготовче засідання у справі про тортури в «Ізоляції»

Євген Бражников біля Шевченківського райсуду Києва, 25.01.2021 Фото: investigator.org.ua

Обвинувальний акт щодо Євгена Бражникова прокуратура направила до Красноармійського міськрайонного суду, який знаходиться у Покровську Донецької області. У справі дев’ять потерпілих. Підготовче засідання призначено на 8 червня 2021 року.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на ухвалу Красноармійського міськрайонного суду Донецької області від 28 квітня 2021 року.

У підготовче засідання викликано обвинуваченого в участі у терористичній групі (ст. 258-3 ККУ) та порушенні законів і звичаїв війни (ст. 438 ККУ) Євгена Бражникова, а також потерпілих, яких у провадженні дев’ять.

Згідно інформації з розкладу судових засідань, це: Олег Сугерей, Сергій Усатюк, Олександр Репетило, Кирило Полікарпов, Станіслав Печонкін, Ігор Куліш, Олег Кулаков, Роман Гісь та Станіслав Асєєв.

Справу розглядатиме суддя Вадим Варибрус.

Нагадаємо:

  • У березні 2020 року Євгену Бражникову було повідомлено про підозру в участі у терористичній організації та порушенні законів і звичаїв війни — через жорстоке поводження з ув’язненими донецького концтабору «Ізоляція». Кримінальне провадження відкрито за заявами частини звільнених політичних бранців. Вони розповіли, що ув’язнений Бражников нібито користувався лояльністю адміністрації та брав участь у катуванні утримуваних там людей.
  • Підозрюваний Бражников не погоджується з інкримінованими йому злочинами. Через суд він ініціював відкриття кримінальних проваджень щодо потерпілих та свідків в його справі через те, що ці люди нібито дають неправдиві свідчення.
  • Роман Циб, начальник відділу Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генпрокурора повідомив, що найближчим часом «справа Бражникова» буде скерована до суду. Строк досудового розслідування спливає 4 березня 2021 року.
  • Детально про справу та позиції сторін можна дізнатися з матеріалу Центру журналістських розслідувань «Що відбулося за рік у справі «катів «Ізоляції».