Домашній арешт на два місяці: як суд обирав запобіжний захід Медведчуку

12 травня Медведчук прийшов до Офісу генерального прокурора і заявив, що ознайомився з підозрою, яку йому підготувала генеральна прокурорка. Фото: Serhii Nuzhnenko, radiosvoboda.org

Суддя Печерського районного суду Києва Вячеслав Підпалий відмовив у клопотанні прокурорів про тримання підозрюваного Віктора Медведчука під варто. Суддя вирішив взяти Медведчука під цілодобовий домашній арешт до 9 липня 2021 року.

Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід у вигляді народному депутату від «Опозиційної платформи — За життя», куму президента РФ Віктору Медведчуку, який є підозрюваним у державній зраді та готування до порушення звичаїв війни, вчиненого у змові групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 15, ст 438 КК України). Судове засідання проводить суддя Вячеслав Підпалий.

Позиція прокуратури

У судовому засіданні прокурор просив суддю Підпалого призначити підозрюваному Медведчуку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 300 мільйонів 930 гривень. Строк тримання під вартою: до 10 липня 2021 року.

Прокуратура виходила з того, що ця сума є «приблизно десятою частиною тих, цінностей, що могли бути розграбовані, а оцінити збитки від державної зради взагалі неможливо», — передає «Укрінформ», з посиланням на пресслужбу Печерського суду.

Серед іншого, прокурор заявив, що під час розслідування ставалися «зливи» інформації про перебіг розслідування стороні Медведчука, що говорить про можливість підозрюваного надалі впливати на хід досудового розслідування.

Представник сторони обвинувачення назвав епізоди, які інкримінуються Медведчуку.

Трансляція судового засідання від «Радіо Свобода»:

Позиція захисту

Перед початком засідання підозрюваний заявив, що він не зможе сам заплатити таку заставу, оскільки його рахунки є заблокованими санкціями РНБО. Але сказав, що має багато друзів, які можуть внести за нього гроші.

Варто зауважити, що від самого початку засідання Віктор Медведчук не вдягнув маску і не отримав вимогу від судді зробити це, незважаючи на діючі карантинні обмеження.

Підозрюваний Медведчук у судовому засіданні сказав, на його думку, матеріали підозри не були йому оголошені у законний спосіб. Крім цього у своїй промові під час суду Медведчук не говорив нічого по суті висунутої підозри, обмежившись тим, що, на його думку, підозра є політичним переслідуванням.

Захисник підозрюваного просив суд не задовольняти клопотання прокурора. На думку адвокатів, Медведчук не є підозрюваним у розумінні кримінального процесуального законодавства — начебто він не отримав підозру у належний спосіб, через що обрання запобіжного заходу не є можливим. Серед іншого, на думку захисника, розмір застави у 300 мільйонів не є обгрунтованим, а відомості про обставини інкримінованих злочинів не відповідають дійсності.

Наприклад, захист продемонстрував відповіді на адвокатський запит до російського ООО «Новые проекты». У цих відповідях йдеться про те, що Медведчук чи його дружина не мають стосунку до компанії. Прокурор звернув увагу на те, що запит був направлений 7 травня, при тому що про підозру йому було повідомлено 11 травня.

Також адвокати наполягали, що почеркознавча експертиза документів, які були надані стороною обвинувачення, не може проводитися по фотографіям документів.

Крім цього позиція захисту полягає в тому, що Медведчук не буде переховуватися від слідства та не може впливати на розслідування.

Врешті захист попросив відмовити в обранні будь-якого запобіжного заходу, однак адвокат Богдан Коваль зауважив, у випадку, якщо суддя вирішить таки обирати якийсь захід — тоді відпустити Медведчука на поруки народних депутатів від «ОПЗЖ». Відомо, що це близко 40 нардепів. Суддя зібрав заяви про готовність взяти на поруки і пішов у нарадчу кімнату.

Рішення суду

Слідчий суддя Вячеслав Підпалий вирішив не брати Віктора Медведчука під варту з альтернативою застави, а відпустити його під цілодобовий домашній арешт до 9 липня 2021 року. Ухвалою суду Медведчук зобов’язаний носити електронний браслет та здати документи для виїзду за кордон.

Після засідання Медведчук сказав, що Тарас Козак, який є другим підозрюваним у кримінальному провадженні, перебуває на лікуванні у Білорусі.

Суддя Підпалий: доступ до телефону розслідувачки та зняття резонансних арештів

Суддя В’ячеслав Підпалий. Фото: Serhii Nuzhnenko, radiosvoboda.org

Як повідомляють експерти організації «Dejure», саме суддя Вячеслав Підпалий у серпні 2018 року дав Генпрокуратурі доступ до інформації з телефону журналістки та головного редактора програми розслідувань «Схеми» Наталії Седлецької, а також журналістки Христини Бердинських (НВ). У квітні 2021 року ЄСПЛ постановив рішення, яким повністю задовольнив скаргу журналістки Седлецької. Суд визнав, що дії правоохоронців влади несли загрозу розкриття джерел журналістки, яка проводить антикорупційні розслідування. Рішення на користь журналістки судді ЄСПЛ ухвалили одностайно.

Крім того, суддя Підпалий у листопаді 2014 року своєю ухвалою зняв арешт з майна сім’ї екс-глави НБУ Сергія Арбузова. Підставою для зняття арешту з рахунків суддя вказав те, що Арбузову не повідомили про підозри.

«Українська правда» писала, що на арештованих рахунках Арбузова могло бути близько 200 мільйонів гривень. Арешт на рахунки наклали в рамках кримінального провадження щодо привласнення чужого майна через зловживанням своїм службовим становищем.

Пізніше Підпалий повернув екс-міністру аграрної політики Миколі Присяжнюку майже 2 мільйони доларів, які вилучили під час обшуку вдома в його сестри.

Також Prosud пише, ще Вячеслав Підпалий 25 лютого 2020 року зобов’язав Приватбанк виплатити 200 млн доларів братам Суркісам.

Нагадаємо:

  • 25 березня 2021 року СБУ провела обшуки в офісах громадського руху «Український вибір — право народу». Слідчі СБУ обґрунтовано підозрюють представників громадської організації «Український вибір», яку пов’язують з кумом Володимира Путіна, нардепом від ОПЗЖ Віктором Медведчуком, у сприянні в організації в 2014 році на території АРК та Севастополя незаконного «референдуму», наслідком якого стала окупація півострова Росією.
  • 30 березня 2021 року прокуратура АРК і Департамент зі злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора провели обшуки в понад 10 регіонах України в організації Віктора Медведчука «Український вибір» в рамках кримінального провадження щодо організації і проведення незаконного «референдуму» в окупованому Криму.
  • Народний депутат Віктор Медведчук 12 травня 2021 року отримав підписане днем раніше повідомлення про підозру у державній зраді та у порушенні законів і звичаїв війни, тобто, воєнному злочині, що полягав у готуванні до розграбування національних цінностей на окупованій території. Але радість від новини про підозру доведеться затьмарити, бо частина оприлюднених СБУ доказів протиправної діяльності Медведчука в Криму з точки зору українського законодавства свідчить, що його дії були законними. Йому це дозволив і досі чинний закон про фейкову Вільну економічну зону «Крим».
  • Детальніше читайте в матеріалі ЦЖР «Ліцензія на зраду: як Медведчук завдяки ВЕЗ «Крим» здав росіянам нафтове родовище»