Суд зобов’язав Надіє Німетуллаєву повернути Стрілківській сільраді ділянку, площею 10 гектарів

Господарський суд Херсонської області, фото: ks.arbitr.gov.ua

Генічеська місцева прокуратури Херсонської області разом зі Стрілківською сільрадою та Генічеською райдержадміністрацією звернулися до суду з позовом про розірвання договору оренди ділянки, площею 10 гектарів, яка розташовується на Арабатській стрілці, у селі Стрілкове.

Договір був укладений з Надіє Німетуллаєвою, дружиною Сейтумера Німетуллаєва — колишнього голови Генічеської РДА, який нині переховується від українських правоохоронців в окупованому Криму.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на рішення Господарського суду Херсонської області від 1 квітня 2021 року.

Мова йде про земельну ділянку (6522185200:11:019:0229), що знаходиться на території Стрілківської сільської ради. Від серпня 2008 року ділянка перебуває в оренді фізичною особою-підприємцем Надіє Німетуллаєвою. Вартість ділянки оцінюється у понад 6,3 млн гривень.

Підставою для розірвання договору стала несплата коштів за оренду. Станом на 17 грудня 2020 року заборгованість складала 205 тисяч 464 гривні, з яких: 26,3 тисячі — за 2018 рік, 89,5 тис грн. — борг 2019 року, 89,5 тисяч — борг 2020 року. Суд відкрив провадження у справі у січні 2021 року.

Представник Надіє Німетуллаєвої в суд не з’явився. Сторона відповідача не подала навіть відзив на позов. Однак суд встановив, що сторона була належним чином повідомлена про дату, час та місце слухання справи.

Суд вирішив задовольнити позов у повному обсязі: розірвати договір оренди земельної ділянки рекреаційного призначення та зобов’язати Надіє Німетуллаєву повернути ділянку Стрілківській сільраді.

Рішення набуло законної сили 26 квітня 2021 року.

Нагадаємо:

  • У жовтні 2014 року Німеттулаев був оголошений в розшук правоохоронцями за підозрою в організації відправки до Києва загонів «тітушок» під час Майдану, а також у зловживанні службовим становищем.
  • У березні 2016 року прокуратура Херсонської області повідомила про другу підозру екс-главі Генічеської РДА — в скоєнні злочину, передбаченого ст.110 КК України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України). Слідчими органами було встановлено, що в серпні 2014 року Сейтумер Німеттулаєв, перебуваючи на території тимчасово окупованого Криму, закликав людей «до вчинення умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також поширював відповідні матеріали».
  • Зараз Німеттулаев живе в Криму і очолює громадську організацію «Кирим Бірліги», яка співпрацює з окупаційною «владою».
  • Кримінальне провадженні стосовно Німетуллаєва розглядається в Подільському районному суді Києва.
  • У серпні 2019 року правоохоронні органи АРК повідомили Німетуллаєву про підозру у причетності до фінансування так званої «Самооборони Криму».
  • У 2017 році розслідування Центру журналістських розслідувань встановило, що бізнес Німетуллаєва майже не постраждав після його втечі до Криму. Він продовжував отримувати доходи від підприємств на Херсонщині і навіть в Києві. У володінні його сім’ї тисячі гектарів орної землі, бази відпочинку, автомобільний бізнес. Детальніше про це читайте в матеріалі VIP-диверсант.