Судитимуть мешканця Миколаєва, який намагався передати ФСБ дані про розробки у сфері ураження БПЛА

Фото: gp.gov.ua

Наразі миколаївчанин знаходиться на свободі. Він вийшов з-під варти через день після обрання йому запобіжного заходу — за нього була внесена застава у розмірі понад 340 тисяч гривень.

Про це пише Бюро судової інформації з посиланням на повідомлення Офісу Генпрокурора та матеріали Єдиного державного реєстру судових рішень.

Прокурори управління нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях у Луганській області та в умовах збройного конфлікту, Луганської обласної прокуратури направили до суду обвинувальний акт стосовно громадянина України за фактом вчинення державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України).

За даними досудового розслідування, громадянин України, який проходив військову службу у складі незаконних збройних формувань «ЛНР», а саме у «7 ОМСБр 2 АК НМ ЛНР», а зараз проживає на території РФ, місті Улан-Уде, Республіка Бурятія, отримує від спецслужб Росії завдання та переадресовує їх «агентам» в Україні. Серед них був і мешканець Миколаєва, нині обвинувачений у держзраді.

Він мав отримати інформацію про програму розробки електромагнітних генераторів для ураження безпілотних літальних апаратів. Чоловік налагодив зв’язок із директором ТОВ «Інститут електромагнітних досліджень», який у зв’язку з виконанням своїх посадових обов’язків має доступ до державної таємниці та безпосередньо працює з науковими розробками з обмеженим доступом в сфері безпеки та оборони України.

Посадовець повідомив СБУ, що невідома йому особа цікавиться секретною програмою. Тож його було залучено до конфіденційного співробітництва в рамках вказаного кримінального провадження.

Протягом січня 2021 року обвинувачений схиляв керівника ТОВ до передачі таємної інформації за винагороду.

На протязі січня 2021 року, ОСОБА_1 за допомогою мобільного додатку «Viber», встановленому на його мобільному телефоні контактує з ОСОБА_2 та пропонує надати програму розробки електромагнітних генераторів для ураження БПЛА за винагороду, яку він в подальшому має передати представникам зі спецслужби РФ. Зустріч була призначена на 7 лютого на залізничному вокзалі у Харкові.

На вокзалі посадовець під контролем правоохоронців передав чоловіку документ — несправжню програму, якою той цікавився, за що отримав 500 доларів. Того ж дня миколаївчанина було затримано.

9 лютого 2021 ухвалою слідчого судді Сєвєродонецького суду Луганської області підозрюваному було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою та встановлено заставу в розмірі 340 500 гривень. Через день підозрюваний був звільнений з-під варти у зв’язку з внесенням застави. Наразі від перебуває під дією обов’язків: не відлучатися із міста Миколаїв без дозволу слідчого, прокурора; утримуватися від спілкування зі свідками у кримінальному провадженні, здати на зберігання документи для виїзду за кордон та інших.