У Кропивницькому починається судовий процес щодо 68-річного «агента ФСБ»

Олександр Погребецький, фото: sudreporter.org

У червні відбудеться підготовче засідання у справі Олександра Погребецького, обвинуваченого у державній зраді. Слідство стверджує, що чоловік передав співробітнику ФСБ інформацію про автомобілі, якими користуються військовослужбовці.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на ухвалу Ленінського районного суду міста Кіровограда (Кропивницького) від 17 травня 2021 року.

Підготовче судове засідання у кримінальному провадженні за обвинуваченням у державній зраді Олександра Погребецького призначено на 8 червня. Ленінський районний суд буде розглядати справу після вирішення питання з визначенням підсудності. Суддя у справі Олена Лук’янова.

Погребецький був затриманий СБУ у січні 2021 року. В оприлюдненому службою відео чоловік зізнається, що був завербований ФСБ РФ для проведення підривної діяльності проти України, а завдання отримував електронною поштою.

25 січня 2021 року Погребецькому суд обирав запобіжний захід. За даними досудового розслідування, чоловік передавав співробітникам ФСБ персональну інформацію визначених громадян України, а також надіслав список з номерними знаками 6 автомобілів, які нібито використовуються військовослужбовцями однієї з військових частин, дислокованої у Кропивницькому.

Видання «Судовий репортер» повідомляло, що «Агентом ФСБ» 68-річний Олександр Погребецький має інвалідність, на одній нозі носить протез, пересувається з допомогою ціпка. Працює токарем на міському теплогенеруючому підприємстві. Також вчиться на фізматі педагогічного університету, на підтвердження чого показав студентський квиток.

Також продемонстрував журналістам партквиток у червоній обкладинці та книжки: «Фашизм в Украине» авторства ексміністра освіти Дмитра Табачника, а також «ЦРУ против СССР», «ОУН-УПА правдивая история».

На питання яким чином збирав інформацію про авто спецпризначенців, пояснив, що пройшов мимо військової частини і просто запам’ятав номери машин, які були припарковані поруч. Мовляв, у нього гарна пам’ять, адже він служив у армії.

Прокурор клопотав про цілодобовий арешт на 2 місяці. З ризиків назвав можливість переховуватися в окупованому Криму, де у підозрюваного живе брат.

Адвокат просив суд про домашній арешт у нічний час, оскільки вдень підозрюваний працює. Суд задовольнив клопотання прокурора.

Читайте також:

  • Сєверодонецький міський суд Луганської області взяв під варту без права застави двох громадян України, яким СБУ інкримінує роботу на бойовиків «ЛНР»;
  • Суд почав слухати по суті кримінальне провадження за обвинуваченням у державній зраді колишнього заступника начальника ГУ МВС України в АРК Миколи Федоряна. Його захисник Дмитро Щербина сказав, що його підзахисний провину не визнає, а наразі є підстави вважати, що Федорян може піти на обмін утримуваними особами.