Верховний суд підтвердив по 5 років ув’язнення для пенсіонерів, що були членами «виборчої комісії» під час «референдуму» на Донбасі

Агітаційний білборд в Донецьку

Верховний суд підтвердив справедливість покарання у вигляді 5 років позбавлення волі для двох обвинувачених, які організували роботу «виборчої комісії» для проведення незаконного «референдуму» на Донбасі у 2014 році.

Про це повідомляє пресслужба Верховного суду у facebook.

Відповідно до вироку Краснолиманського міського суду від 10 лютого 2020 року, пенсіонер та пенсіонерка навесні 2014 року були членами так званої «виборчої комісії» у селі Щурово під час «референдуму» на Донбасі.

61-річна Раїса Тихоненко була голової сільської «виборчої комісії» на, а 72-річний Олександр Капшук — її заступником.

Вироком першої інстанції обвинувачені були засуджені до 5 років позбавлення волі кожному, але звільненні від відбування основного покарання на 2 роки «умовних» термінів.

Донецький апеляційний суд 27 травня 2020 року скасував вирок, призначивши позбавлення волі на п’ять років. Вирок набув законної сили.

Апеляційний суд указав на те, що особи вчинили тяжкий злочин проти основ національної безпеки України, за місцем проживання їх характеризують позитивно, це особи пенсійного віку. Обставин, що пом’якшують покарання, не встановлено. Факт пенсійного віку та досудова доповідь органу пробації не можуть бути достатніми підставами для звільнення осіб від відбування покарання з випробуванням, оскільки це не завадило їм вчинити тяжкий злочин, а отже, жодним чином не знижує її суспільної небезпеки.

Верховний суд підтвердив вирок апеляційної інстанції.