ЄСПЛ присудив 5,9 тисяч євро компенсації «ніжинському робінгуду» Поповичу

Владислав Попович, фото: ukrinform.ua

Компенсація присуджена внаслідок відсутності належного перегляду законності тримання під вартою — право на свободу та особисту недоторканність Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення у справі «Попович проти України» (№ 44704/11), повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

Владислава Поповича арештували у квітні 2010 року за підозрою у вимаганні та іншому тяжкому злочині. Адвокат підозрюваного подавав клопотання про його звільнення. Втім, коли закінчився строк запобіжного заходу, суд подовжив тримання під вартою, не навівши для цього достатніх підстав.

Це стало приводом для звернення В.Поповича до Європейського суду з прав людини. Відповідно до статті 5§1 (право на свободу та безпеку) та 4 (право на прийняття рішення про законність тримання під вартою судом без зволікань), він скаржився на незаконність його досудового ув’язнення та відсутність належного перегляду законності його тримання під вартою.

Суд у Страсбурзі констатував порушення конвенційних гарантій в цій частині та присудив 5,9 тис. євро компенсації моральної шкоди.

Як пише 24tv.ua, Владислав Попович — один з 6 фігурантів так званої справи «ніжинських робінгудів». Після того, як його брат ледве не помер від передозування наркотиками, чоловік разом із товаришами взялися боротися із їх розповсюдженням.

Колишні спортсмени затримували наркоділків, вивозили їх за місто та записували на відео зізнання. За це Владислава засудили до 11 років тюрми. Чоловік виграв справу про незаконне тримання під вартою у Європейському суді з прав людини. Україна відшкодувала йому 62 тисячі гривень.