Антикорсуд засекретив вирок за угодою у справі про підкуп керівників САП і НАБУ

Вищий антикорупційний суд

Вищий антикорупційний суд розмістив вирок щодо колишньої начальниці департаменту Державної фіскальної служби України Олени Мазурової у закритому доступі.

Про це повідомляє  «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 17 червня.

Текст вироку в реєстрі не опублікований. За посиланням у реєстрі написано, що інформація заборонена для оприлюднення, згідно з пунктом 4 частини 1 статті 7 Закону України «Про доступ до судових рішень». Йдеться про те, що не може бути розголошена інформація, для забезпечення захисту якої розгляд справи проходив у закритому судовому засіданні.

Вранці 17 червня пресслужба суду повідомила, що на підставі угоди ексчиновниці призначено покарання у виді 5 років позбавлення волі без конфіскації майна. Водночас засуджену звільнено від відбуття тюремного покарання з іспитовим строком 2 роки.

Засідання щодо Мазурової проходило в закритому режимі з міркувань безпеки його учасників.

За версією обвинувачення, Мазурова ввійшла у змову з групою осіб з метою забезпечення надання неправомірної вигоди керівництву САП та НАБУ за закриття кримінального провадження за підозрою колишнього міністра екології Миколи Злочевського. 12 червня 2020 року правоохоронні органи задокументували спробу керівництву антикорупційних органів 5 млн доларів хабара.

7 червня у підготовчому засіданні щодо трьох обвинувачених з’ясувалося, що Мазурова хоче укласти угоду з прокурором про визнання винуватості, тому просить виділити матеріали щодо неї і розглянути окремо.

Інші двоє обвинувачених — колишній перший засзаступник начальника Головного управління Державної податкової служби в місті Києві Микола Ільяшенко і адвокат Андрій Кіча, який раніше працював у компанії Burisma Злочевського.

Вони та їх захисники категорично заперечували, казали, що позиція Мазурової стала несподіванкою. Наразі Ільяшенко та Кіча не висловлювалися, що визнають провину і т.п. Однак показання Мазурової тепер можуть бути використані проти них.

За версією слідства, всі троє були довіреними особами ексміністра екології Миколи Злочевського і сприяли йому у передачі 5 млн доларів за закриття справи керівнику антикорупційної прокуратури Назару Холодницькому і керівнику НАБУ Артему Ситнику. Ще мільйон учасники оборудки нібито мали розподілити між собою.

Посередником у передачі коштів Холодницькому був Євген Шевченко, залегендований під Романа Харченка, відомий своєю неодноразовою роллю викривача19 у корупційних справах. Шевченко звернувся у правоохоронні органи і діяв надалі з їх відома з метою викриття злочину.

Сам Злочевський, за останньою інформацією, перебуває за кордоном і поки не досяжний для українського правосуддя.

Йшлося про закриття провадження №42014000000001590 щодо заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку України, який виділявся «Реал-банку», підконтрольному Сергію Курченку, де підозрюваним також є Злочевський.