ДБР розслідує хто допомагав Миколі Федоряну безперешкодно перетинати адмінкордон з окупованим Кримом

Микола Федорян, обвинувачений у державній зраді. Голосіївський районний суд Києва, 11.05.2021. Фото: Бюро судової інформації

Державне бюро розслідувань встановлює причетність службовців Держприкордонслужби та Нацгвардії у безперешкодному перетині адмінкордону з окупованим Кримом Миколи Федоряна, колишнього заступника начальника ГУ МВС України в АРК, який наразі є обвинуваченим у державній зраді.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на відповідь прокуратури АРК та Севастополя на запит.

Кримінальне провадження відкрито із правовою кваліфікацією за ч. 3 ст. 365 КК України (Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу). Від 30 березня 2021 року підслідність визначено за ТУ ДБР, яке знаходиться у Мелітополі. До того розслідування провадив главк Служби безпеки України в АРК та Севастополі.

«Матеріалами кримінального провадження вбачається, що невстановлені службові особи Державної прикордонної служби та Національної гвардії України систематично, шляхом зловживання службовим становищем і перевищення влади, сприяли у безперешкодному в’їзду та виїзду з тимчасово окупованої території Криму колишньому заступника начальника ГУ МВС України в АР Крим, а також іншим особам, що могло спричинити тяжкі наслідки у вигляді незаконного ввезення на тимчасово окуповану територію Криму або вивезення з неї грошових коштів, матеріальних цінностей чи заборонених предметів і речовин», — йдеться у відповіді.

Мова йде про Миколу Федоряна, який був затриманий 7 листопада 2020 року на КПВВ «Каланчак», а нині є обвинуваченим у кримінальному провадженні за статтею 111 КК України (державна зрада). За версією слідства, Федорян, працюючи на посаді керівника транспортного управління «ГУП РК «Черноморнефтегазу» (двійник українського ДАТ «Чорноморнафтогаз», зареєстрований в російській юрисдикції після початку окупації Криму), надавав транспортні засоби співробітникам ФСБ для проведення численних незаконних обшуків і затримань кримських татар.

Микола Федорян (справа) у Херсонському міському суді 4 лютого 2021 року Фото: IPC-Херсон

У матеріалах кримінального провадження міститься інформація про те, що Федорян «підтримує тісні особисті контакти із Командувачем Національної гвардії України, який неодноразово допомагав йому у перетині адміністративної межі з тимчасово окупованою територією АР Крим та надавав йому службові відомості щодо здійснення прикордонного контролю». Ці відомості надавалися стороною обвинувачення як обґрунтування клопотання про тримання Федоряна під вартою на етапі досудового слідства.

У мобільному Федоряна українські правоохоронці виявили переписку з абонентом Миколою Баланом, чиї прізвище та ініціали співпадають з даними чинного Командувача Національної гвардії України. Інформація в телефоні свідчить, що затриманий Федорян особисто знайомий з командувачем Нацгвардії України Миколою Баланом, має фото його службового посвідчення та підтримує тісне спілкування.

У день затримання, 7 листопада 2020 року, Федорян так само намагався зв’язатися із командувачем Нацгвардії.

Адвокат Федоряна Дмитро Щербина 12 травня 2021 року у розмові з кореспондентом БСІ говорив, що його підзахисного ніхто не допитував в рамках кримінального провадження про допомогу у перетині адмінкордону.

Нагадаємо:

  • 7 листопада 2020 року на КПВВ «Каланчак» при спробі виїзду на тимчасово окуповану територію Криму був затриманий громадянина України, який систематично надавав допомогу окупаційним правоохоронцям при проведенні численних незаконних обшуків і затримань громадян в так званих «справах кримських мусульман». Як стало відомо Центру журналістських розслідувань, мова йде про Миколу Федоряна, який був заступником начальника — начальником міліції громадської безпеки ГУ МВС України в АР Крим з 2005 по 2011 рік.
  • Прокуратурою АРК та Севастополя спільно з слідчим відділом ГУ СБУ в АРК Федоряну повідомлено про підозру у вчиненні державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України).
  • 9 листопада 2020 року Херсонський міський суд задовольнив клопотання прокуратури АРК та Севастополя та обрав Федоряну запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб з альтернативою внесення застави у розмірі майже 1,6 млн грн.
  • 14 грудня 2020 року Херсонський апеляційний суд відхилив клопотання захисту про зменшення застави для Миколи Федоряна, натомість, збільшив її у 13 разів до 21,18 млн грн.
  • Детальніше про кримінальне провадження, яке вже слухається в Голосіївському суді Києва читайте у матеріалі: «Обвинувачений у держзраді Микола Федорян не визнає вину та може піти на обмін — адвокат».