Миколаївська прокуратура через суд спробує скасувати статус регіональної російської мови

Тарас Кремінь, Уповноважений із захисту державної мови

Миколаївська обласна прокуратура звернеться до суду щодо скасування рішення міської ради Миколаєва про надання російській мові статусу регіональної.

Про це повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Миколаївська обласна прокуратура просить Миколаївський окружний адміністративний суд визнати протиправним та нечинним рішення Миколаївської міської ради № 19/4 від «21 серпня 2012 року про надання російській мові статусу регіональної в Миколаєві.

Інформацію про судовий позов надала прокуратура у відповідь на звернення Уповноваженого із захисту державної мови.

«Депутати Миколаївської міської ради неодноразово ігнорували питання скасування цього рішення, хоча мали це зробити у шестимісячний термін з дня набрання чинності Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» — тобто півтора роки тому. У зв’язку з цим я двічі звертався до ГПУ забезпечити його скасування у судовому порядку. Сподіваюся, що Миколаївський адмінсуд нарешті скасує це ганебне антиконституційне рішення», — написав Тарас Кремінь.

За його даними, досі чинними залишаються рішення про функціонування регіональних мов Дніпропетровської та Луганської обласних рад, Болградської міської та районної рад Одеської області, Волоківської, Тарасівецької, Прутської, Великобудської та Острицької сільських рад Закарпатської області.

Ухвалений у 2019 році закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» не передбачає надання будь-яким мовам статусу регіональних на будь-якій частині території України.