Обміняний ексберкутівець Зінченко приєднався до бойовиків «ДНР» — прокуратура

Фото: Fb Сергія Зінченка

Ексберкутівець Сергій Зінченко, обвинувачений у масових розстрілах на Інститутській, та обміняний у грудні 2019 року, служить за контрактом у так званому «Першому армійському корпусі «ДНР». Про це під час судового засідання у справі про розстріли на Інститутській заявив прокурор Ігор Земсков.

Про це повідомляє Watchers Media з посиланням на прокурора Ігоря Земскова.

«Зінченко наразі проходить службу за контрактом в так званому першому армійському корпусі «ДНР». Крім того, він активно веде сторінку у соцмережі Фейсбук, куди викладає фотографії. Завдяки аналізу нам вдалося встановити, що це фото з Донецька. Зокрема, є фото з минулого року з парку Шевченка у Донецьку. Також за місяць до цього засідання на сторінці в Зінченка були пости на честь так званого Дня перемоги», — заявив під час виступу в судовому засіданні Земсков.

watchersdotmedia.medium.com

Земсков додав, що інформацію про службу за контрактом прокуратура отримала у січні 2020 року.

«Це оперативна розвідувальна інформація, яку ми отримали в січні минулого року. Українська контррозвідка встановила також точну адресу проживання Зінченка — включно з вулицею і квартирою, в якій він мешкає. Крім того, ми знаємо, що він захоплюється спортивним клубом «Верес» і, припускаємо, його відвідує», — заявив прокурор Земсков.

На питання, чи має прокуратура інформацію щодо діяльності інших обвинувачених, Земсков відповів негативно.

«Контррозвідка не має інформації щодо діяльності інших двох обвинувачених — Янішевського та Аброськіна. Однак ми точно знаємо, що вони перебувають на тимчасово окупованих територіях Донбасу і заявляли про намір отримати паспорти. Ми припускаємо, що йдеться або про документи Російської Федерації, або про документи так званої ДНР», — пояснив Земсков.

Адвокат Зінченка Ігор Варфоломеєв, коментуючи слова прокурора, заявив: «Це нісенітниця. Навіть якби він (Зінченко -авт.) хотів — його б не взяли (на службу в «ДНР»-авт.)

Нагадаємо:

  • П’ятьох обвинувачених у масових розстрілах на Інститутській — Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Сергія Тамтури, Олександра Маринченка та Олега Янішевського, — віддали до ОРДіЛО під час обміну в грудні 2019 року. Тоді Україна повернула 76 своїх громадян в обмін на понад 120 людей, якими цікавилися проросійські бойовики.
  • Двоє обвинувачених — Маринченко і Тамтура — повернулися до України. Інші троє, як припускає прокуратура, лишилися на окупованій території Донбасу.