Окупаційний «Верховний суд Криму» призначив Чубарову 6 років позбавлення волі

Рефат Чубаров

Так званий «Верховний суд Криму» оголосив вирок заочний вирок лідеру Меджлісу кримськотатарського народу Рефату Чубарову у справі щодо організації «масових заворушень» 26 лютого 2014 року.

Про це повідомляє «Кримський процес».

Окупаційний «суд» визнав Чубарова винним в організації «масових заворушень» та в закликах до порушення територіальної цілісності Росії. Чубарову призначено шість років позбавлення волі в колонії загального режиму. Вирок заочний, покарання може почати виконуватися в разі затримання Чубарова окупантами. Крім того, лідеру Меджлісу кримськотатарського народу призначено 200 тисяч рублів штрафу та 200 годин виправних робіт. Однак, дана стаття декриміналізована в РФ, і, на думку адвоката Олександра Осокіна, покарання за неї не може бути реалізовано.

«Цей вирок по очевидно сфабрикованій справі є невід’ємним елементом політики залякування та репресій, яка вже восьмий рік проводиться російською владою в окупованому Криму стосовно кримських татар. На вирок щодо Рефата Чубарова мною подана апеляційна скарга, так само як і на постанову судді Верховного суду Криму Віктора Васильєва, яким він за надуманими підставами відмовився допустити мене до справи в якості захисника Рефата Чубарова», — написав адвокат Микола Полозов.

«Вирок», винесений мені російським окупаційним судом (6 років ув’язнення та 200 000 рублів штрафу), юридично нікчемний, а ті, хто причетний до його ініціювання, оформлення та оприлюднення, є насправді злочинцями, яких попереду чекає справедлива кара», — написав Рефат Чубаров.

Нагадаємо:

  • 23 березня 2020 року в Криму «кримське управління Слідкому РФ» порушило кримінальну справу стосовно голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова за нібито «організацію масових заворушень» (ч.1 ст. 212 КК РФ) під час проведення проукраїнського мітингу 26 лютого 2014 року біля Верховної Ради АРК.
  • 1 квітня 2020 року «кримське управління Следкома РФ» заочно пред’явило обвинувачення Чубарову в організації масових заворушень і закликах до «порушення територіальної цілісності РФ» на мітингу 26 лютого 2014 року.
  • 23 липня 2020 року в «Верховному суді Криму» почався розгляд по суті кримінальної «справи» щодо Рефата Чубарова.