Печерський суд дозволив розслідувати заочно справи щодо двох керівників «Українського вибору» у Криму

Печерський районний суд Києва дав дозвіл на проведення спеціального досудового розслідування у справі про держзраду та посягання на територіальну цілісність України двох керівників громадського руху «Український вибір» у Криму.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури АРК.

Керівник прокуратури АР Крим Ігор Поночовний зазначив, що ухвалення закону про заочне досудове розслідування дасть змогу повною мірою забезпечити реалізацію принципу невідворотності покарання за злочини, скоєні державою-окупантом і окупаційною адміністрацією на території АР Крим.

«Оскільки більшість підозрюваних переховуються від слідства та суду на непідконтрольних Україні територіях або в Російській Федерації, застосування механізмів заочного засудження дасть змогу притягнути до відповідальності осіб, винних у вчиненні низки злочинів у Криму», — наголосив він.

За даними БСІ, мова йде про Олега Синявського та Івана Комелова, які очолювали ініціативні групи «Українського вибору» в Севастополі.

Ухвалою Оболонського районного суду Києва від 5 квітня 2019 року кримінальне провадження за ч.1 ст. 110, ч.2 ст. 260 КК України щодо Івана Комелова зупинено, а його оголошено в розшук.

У березні 2021 року трьом керівникам ініціативних груп «Українського вибору» повідомлено про підозри у державній зраді. Йдеться про севастопольців Олега Синявського, Івана Комелова та колишнього депутата ВР АР Крим Олега Слюсаренка.

Нагадаємо:

  • 25 березня 2021 року СБУ провела обшуки в офісах громадського руху «Український вибір — право народу». Слідчі СБУ обґрунтовано підозрюють представників громадської організації «Український вибір», яку пов’язують з кумом Володимира Путіна, нардепом від ОПЗЖ Віктором Медведчуком, у сприянні в організації в 2014 році на території АРК та Севастополя незаконного «референдуму», наслідком якого стала окупація півострова Росією.
  • 30 березня 2021 року прокуратура АРК і Департамент зі злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора провели обшуки в понад 10 регіонах України в організації Віктора Медведчука «Український вибір» в рамках кримінального провадження щодо організації і проведення незаконного «референдуму» в окупованому Криму.
  • 2 лютого 2021 року президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО від 2 лютого 2021 року про застосування санкцій проти народного депутата від ОПЗЖ Тараса Козака та телеканалів, які йому належать, — 112 Україна, NewsOne, Zik, які фактично контролює голова політради ОПЗЖ та кум російського президента Віктор Медведчук. Зеленський зазначив, що рішення про санкції щодо Тараса Козака та його телеканалів має чітке обгрунтування в зв’язку з фінансуванням з Росії і співпрацею з терористичними організаціями. 5 лютого секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що рішення про введення санкцій проти телеканалів кума Путіна Віктора Медведчука готувалося давно і ретельно, тому скасувати його буде неможливо.