Прокуратура АРК направила до суду справу щодо “судді” Андрія Кулішова, який судив Ільмі Умерова

Ільмі Умеров і «суддя» Андрій Кулішов, 27.09.2017 Фото: RFE/RL

Прокуратура Автономної Республіки Крим і міста Севастополя передала до суду обвинувальний акт щодо так званого “судді” Кулішова, який виносив незаконний вирок заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерову.

Про це повідомляє пресслужба прокуратури

Кулішову слідство інкримінує порушення ч. 1 ст. 111 КК України (“Державна зрада”).

“Зазначений громадянин України, неправомірно керуючись законодавством Російської Федерації, 27 вересня 2017 ухвалив незаконний вирок, яким заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу засуджено до двох років позбавлення волі. Таким чином, своїми діями обвинувачений надавав допомогу іноземній державі в проведенні підривної діяльності на шкоду суверенітету та територіальній цілісності України“, – мовиться в повідомленні.

Санкція інкримінованої статті передбачає термін ув’язнення від 12 до 15 років позбавлення волі.

Нагадаємо:

  • 11 вересня 2017 року «Верховний суд Республіки Крим» засудив заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза до 8 років позбавлення волі в колонії загального режиму. Його звинуватили в «організації масових заворушень» під час мітингу біля Верховної Ради АРК за територіальну цілісність України 26 лютого 2014 року, напередодні окупації Криму Росією.
  • 27 вересня 2017 року в окупованому Криму «Сімферопольський районний суд» засудив заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова до 2 років позбавлення волі в колонії-поселенні і на 2 роки заборонив займатися публічною діяльністю. в закликах «до порушення територіальної цілісності РФ». Кримськотатарські активісти опублікували відео, зняте в залі «Сімферопольського районного суду», на якому показані обличчя людей, які обвинувачували і виносили вирок Умерову.
  • 25 жовтня засуджених окупантами в Криму Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза видали Туреччині. 27 жовтня Умеров і Чийгоз прилетіли з Анкари до Києва. Заступники голови Меджлісу зустрілися з президентом України Петром Порошенко, який нагородив їх орденами «За заслуги». Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив, що Умеров і Чийгоз будуть жити і працювати в Києві.