Суд «умовно» покарав чоловіка за заклики до РФ врятувати Україну від «хунти»

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області. Фото: nd.if.court.gov.ua

Слідство інкримінувало Віктору Кірієнку публікацію щонайменше 124 постів антиукраїнського характеру в соцмережі «ВКонтакте». Також у нього вдома були знайдені патрони. Чоловік вину не визнав, говорив, що його сторінку зламали.

Суд постановив вирок через три роки та сім місяців після прийняття провадження до розгляду.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на вирок Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області від 24 травня 2021 року.

За матеріалами кримінального провадження, обвинувачений розміщував на своїй сторінці у соцмережі «ВКонтакте» пости, якими закликав до державного перевороту, знищення української влади власними силами та з допомогою Росії. Усього досудовим розслідуванням задокументовано 124 таких пости. Крім того, під час обшуку в чоловіка знайшли п’ять патронів, які експертиза визнала бойовими.

Слідство інкримінувало Віктору Кірієнку ч. 2. ст. 109 (публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади) та ч. 1. ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю).

Обвинувачений вину не визнав. Він пояснив, що знаходиться на обліку в психіатра, оскільки раніше проходив амбулаторне лікування, бо не міг спати. Після проведення в нього обшуку також, за його словами, звертався за допомогою через нервовий зрив.

Сказав, що взагалі не має комп’ютера вдома. В інтернет заходив через мобільний телефон. Зареєструватися в соцмережі йому допомогли родичі.

За його обвинуваченого, його сторінка була зламана і дописи викладали невідомі. Ці пости він видаляв. Знайдені патрони належали батькові, який вже помер. Віктор Кірієнко просив суд його виправдати.

У судовому засіданні був допитаний співробітник УСБУ в Івано-Франківській області. Він розповів, що під час огляду мобільного телефону обвинуваченого зміг безперешкодно потрапити на його сторінку у соцмережі.

Допитані як свідки родичі Кірієнка говорили, що він страждає на розлади психіки, не сприймає світ і життя реально. Заклики на повалення влади не робив, не висловлював антиукраїнських поглядів, ніколи не цікавився політикою.

Суд досліджував письмові докази, зокрема, експертизу, яка підтвердила у численних постах обвинуваченого наявність висловлювань з публічним закликом до Росії збройними силами увійти на територію України, знищити переважну частину населення, тощо.

Свідчення обвинуваченого суд розцінив як позицію захисту та спосіб уникнути кримінальної відповідальності. Зокрема, суд зауважив, що покази про злам сторінки спростовуються показаннями свідків, а також обвинувачений не зміг надати інформацію про час зламу сторінки, та які дії ним вчинялися для встановлення вказаних обставин.

Суд визнав винним Віктора Кірієнка та призначив йому три роки позбавлення волі як основне покарання, але пом’якшив його до одного року та шести місяців «умовного» строку. Вирок ще не набув законної сили та може бути оскаржений в апеляції.

Обвинувальний акт був направлений до суду у березні 2017 року. Розгляд провадження розпочався у вересні 2017 року. На постановлення вироку суду знадобилося три роки та сім місяців.

Станом на 2 червня 2021 року профіль чоловіка у соцмережі «ВКонтакте» активний. Міститься «статус» про те, які несправедливі та погані часи настали в Україні після 2013 року, на його думку.

Сторінка закрита — дописів побачити не можна. Але місцеві ЗМІ після затримання Кірієнка публікували знімки екрану з його сторінки.

Скріншот: nadvirna.in.ua
Скріншот: nadvirna.in.ua

Читайте також:

  • Суд призначив шість років ув’язнення мешканцю Маріуполя. Обвинувачений уклав з прокурором угоду про визнання вини та отримав 6 років позбавлення волі за низкою статей Кримінального кодексу. Олександр Селезньов визнав, що воював на боці «ДНР», а повернувшись в Маріуполь, продовжував допомагати бойовикам збором інформації. Був затриманий «на гарячому», коли забирав на кладовищі схований вибуховий пристрій.