“Суддя ЛНР” буде отримувати українську пенсію через рішення ВРП

Наталія Булавіна, фото: Миротворець

У 2018 році Вища рада правосуддя своїм рішенням відправила у відставку так звану суддю так званого верховного суду «ЛНР» Наталію Булавіну замість того, щоб звільнити її. Це означає, що вона має право на отримання суддівських виплат і пенсії з українського бюджету.

Про це повідомляють фундація Dejure та проєкт Prosud.

До окупації частини Луганської області Булавіна працювала головою Краснодонського міськрайонного суду, а після утворення «ЛНР» стала суддею так званого верховного суду «республіки».

Ще в грудні 2014-го Булавіна написала заяву про відставку й направила її до Вищої ради правосуддя. Заяву задовольнили у 2015-му, після чого відповідне подання ВРП направила до Верховної Ради. Але та не встигла розглянути його через зміни закону про судоустрій.

У 2017 році Вища кваліфікаційна комісія суддів рекомендувала ВРП звільнити Булавіну з посади судді за дисциплінарний проступок. Крім того, Служба безпеки направила ВРП листа, в якому вказала на причетність Булавіної до обговорення «законодавства» «ЛНР».

Але у 2018 році ВРП відмовилася звільняти Булавіну за поданням ВККС. Рада також вирішила, що СБУ не надало потрібних доказів щодо діяльності «судді ЛНР», тому задовольнила подання й відправила Булавіну у відставку.

Зараз Булавіній 65 років. Оскільки її не звільнили, а відправили у відставку, це означає, що вона може претендувати на суддівську пенсію або «довічне грошове утримання». Також їй мали виплатити вихідну допомогу в розмірі трьох місячних окладів.