У Херсоні звільнили поліцейську через те, що у вільний час влаштовувала фотосесії

Фото ілюстративне

Наказом Департаменту патрульної поліції звільнено працівницю патрульної поліції Херсонщини Ірину Трубаєву. Підставою для звільнення стала постанова суду, якою дівчину визнано винною у корупційному правопорушенні — поліцейська у вільний час підробляла приватними фотосесіями.

Про це пише Бюро судової інформації з посиланням на Єдиний державний реєстр судових рішень та повідомлення Херсонської обласної прокуратури.

«За порушення антикорупційного законодавства корупціонера звільнено з лав патрульної поліції», — повідомляє пресслужба Херсонської обласної прокуратури.

Мова йде про колишню співробітницю Управління патрульної поліції області Ірину Трубаєву, яку визнано винною в адміністративному порушенні за статтею 172–4 КУпАП — дівчина, окрім роботи в правоохоронній структурі, надавала послуги фотографа.

Постановою Херсонського міського суду від 22 грудня 2020 року поліцейську, що працювала у пресслужбі Управління, визнано винною та призначено покарання у вигляді штрафу 5100 гривень та конфіскацією 1000 гривень, які вона отримала за фотографії.

У судовому засіданні Ірина Трубаєва вину у вчиненні адмінправопорушення не визнала. Пояснила, що дійсно робила фотографії людей, однак грошей за зйомку не брала, а особи, яких вона фотографувала, сплачували послуги дизайнера та за оренду техніки. Фотографування є безоплатною та творчою діяльністю, яку вона здійснює у вільний від роботи час.

У суді також були допитані троє свідків. Двоє з них пояснили, що бачили в мережі оголошення про фотозйомку поліцейською та прайси, але чи брала вона кошти — не знає. Ще один свідок сказала, що домовилася з дівчиною про фотосесію та сплатила їй 1000 гривень.

Захисник поліцейської Володимир Сергет також вказував на те, що вийшли строки притягнення до адмінвідповідальності, але суд не взяв їх до уваги.

Постановою Херсонського апеляційного суду від 19 березня 2021 року підтвердив рішення першої інстанції.

У зв’язку з набранням постанови суду законної сили Наказом Департаменту патрульної поліції України поліцейську Трубаєву звільнено зі служби.

Згідно поданої декларації, за 2020 рік патрульна отримала 163978 гривень зарплати, що у середньому складає 13664 гривень на місяць. Чоловік Ірини також працює інспектором патрульної поліції.

Цікаво, що у 2019 році Управління патрульної поліції в Херсонській області взяло участь у створенні корпоративного календаря з ілюстраціями. Тоді на сайті Херсонської облради Ірину Трубаєву згадували як поліцейську та фотографиню. А начальник Управління поліції Костянтин Дронгаль сказав, що це «саме вона «запалила» патрульних, «розігріла» ідею та зліпила все до купи».