Верховна Рада посилила покарання за брехню у деклараціях, але з суперечливими поправками

Народні депутати повернули покарання у вигляді позбавлення волі за неправдиві відомості у майнових деклараціях, яку восени скасував Конституційний суд. Але з поправками, які пом’якшують відповідальність щодо декларування майна родичів або неподання декларації.

У випадку вказання в деклараціях неправдивих відомостей, які відрізняються від реальних доходів на суму від 1,1 до 4,5 млн, посадовцям може загрожувати штраф від 42,5 тисяч гривень, громадські роботи або обмеження волі до 2 років.

Якщо невідповідність перевищує 4,5 млн грн, штрафи будуть починатися від 68 тисяч гривень. Або може бути призначене покарання у вигляді громадських робіт, обмеження чи позбавлення волі на строк до 2 років, а також позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років. Про це вказано у проєкті закону № 4651.

Під час розгляду законопроєкту Верховна Рада підтримала дві правки «слуг народу» — № 50 Ігоря Фріса та № 59 Олексія Ковальова.

На думку очільника ГО «Центр протидії корупції» Віталія Шабуніна, народні депутати знищили систему електронного декларування.

«Депутати проголосували поправку Ігоря Фріса, яка робить неможливим покарання за брехню щодо майна родичів (навіть, якщо декларант знає про майно!). Більш того, тепер зазначати майно, яким користується чи володіє член сім’ї тепер треба лише коли сам член сім’ї надав таку інформацію декларанту. Раніше декларант мав вказати усю відому йому інформацію, а щодо іншого — вказати, що член сім’ї відмовився надати дані», — написав Шабунін. «Іншою правкою 59 Ковальова депутати знесли покарання у вигляді позбавлення волі за умисне неподання декларацій».

Народний депутат Олексій Ковальов вважає надмірним покарання у вигляді позбавлення волі. Його правкою пропонується обмеження волі, а не позбавлення.

Національне агентство з питань запобігання корупції просить Президента ветувати підтриманий в парламенті законопроєкт.

«Початкова мета законопроекту була правильною та необхідною. Проте замість того, щоб забезпечити позбавлення волі за брехню у декларації, Верховна Рада дозволила записувати коштовне майно на родичів. Отже, НАЗК вимушене просити Президента накласти вето на цей закон», — зазначив Голова НАЗК Олександр Новіков.

Також у НАЗК підтверджують, що підтримавши поправку Ковальова, депутати відмовилися підтримати позицію Зеленського, який і вніс на розгляд Ради законопроєкт, щодо запровадження санкції у вигляді позбавлення волі за умисне неподання декларації.

Президент Володимир Зеленський пообіцяв ветувати ініційований ним же закон №4651 про декларування, який депутати ухвалили 3 червня, оскільки там немає “пропорційного та справедливого покарання за порушення, пов’язані із декларуванням”.