Чернівецький суд призначив 10 років позбавлення волі бойовику «ДНР» Заходякіну

Олег Заходякін, фото: myrotvorets.center

Вирок винесений заочно. Суд встановив, що обвинувачений брав безпосередню участь у бойових зіткненнях української армії та проросійських бойовиків на Донбасі.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на вирок Шевченківського районного суду Чернівців.

Суддя Вікторія Чебан призначила 10 років позбавлення волі Олегу Заходякіну, бойовику «ДНР», який визнаний винним у тому, з весни 2014 року добровільно увійшов до складу незаконного збройного формування «11 полк 1 АК ДНР». У складі цього НЗФ брав участь у насильницькому захопленні адміністративних будівель у Слов’янську.

Крім того, за даними слідства, Заходякін брав участь у боях між українською армією та проросійськими бойовиками на околиці Волновахи Донецької області.

Обвинувачений особисто участі у судовому процесі не брав. За інформацією слідства, він наразі мешкає у Донецьку, який перебуває під контролем бойовиків.

У суді був допитаний свідок-колишній бойовик. Він розповів, що був візуально знайомий з Олегом Заходякіним, який мав позивний «Чечен». Підтвердив, що обвинувачений дійсно був у складі незаконних збройних формувань та приймав участь в бойових діях у складі незаконних збройних формувань «ДНР». Вони разом дислокувались у готелі «Прага» в місті Донецьк. Там базувались військові формування «ДНР». Обвинувачений, як і інші, носив військову форму російського виробництва та мав при собі зброю.

Ще один свідок, розповів, що Заходякін брав безпосередню участь у бойових діях проти Збройних Сил України, в тому числі під Макіївкою, Іловайськом. Сам свідок, станом на той час працював у сфері розподілення грошових коштів учасникам незаконних збройних формувань, а тому постійно спілкувався з обвинуваченим з цього приводу.

Захисник бойовика у судовому засіданні не погодився із обвинуваченням свого клієнта. Вважав, що Заходякіна спровокувала на вчинення інкримінованого злочину політична ситуація в державі.

Вирок ще не набрав законної сили та може бути оскаржений в апеляції.