Гюндуз Мамедов через адмінсуд в Одесі повертає доступ до держтаємниці

Гюндуз Мамедов, фото: dt.ua

Заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов через суд бореться за відновлення доступу до державної таємниці та своїх повноважень.

Про це пише Бюро судової інформації з посиланням на дані Єдиного державного реєстру судових рішень та повідомлення юридичної компанії «Міллер», що представляє Мамедова.

Мамедов подав позов до Одеського окружного адміністративного суду про скасування рішення Служби безпеки України від 29 червня 2021 року про відмову у наданні допуску до державної таємниці, а також визнання протиправним та скасування наказу виконувача обов’язків Генерального прокурора від 1 липня 2021 року про припинення доступу до державної таємниці. Відповідачами у справі вказані СБУ та Офіс Генерального прокурора.

В рамках цієї ж справи Гюндуз Мамедов подав заяву про забезпечення позову — заборонити Офісу Генпрокурора вчиняти дії щодо звільнення Мамедова з посади заступника Генерального прокурора, а також зупинити дії зазначених вище рішення та наказу. Суд відмовив у задоволенні цієї заяви. На це рішення суду вже подана апеляція. Розгляд апеляційної скарги призначений на 21 липня 2021 року у П’ятому апеляційному адміністративному суді в Одесі.

Юристи компанії «Міллер», що представляє Гюндуза Мамедова, вважають позбавлення його допуску до державної таємниці безпідставним.

«Йому (Мамедову — ред.) вказують на те, що він не вказав у документах роботу за сумісництвом в Одеському національному університеті імені І.І. Мечникова. Вважаємо це формальною причиною. Гюндуз Мамедов подав до Служба безпеки України стандартний пакет документів, який надавався під час попередніх процедур отримання доступу до державної таємниці. Крім того, СБУ та Генпрокурор проігнорували той факт, що інформація, про яку йде мова, вже зазначалася нашим клієнтом в щорічних деклараціях, а, отже, є відкритою», — йдеться у повідомленні адвокатів.

Крім того, Ірина Венедіктова усунула Мамедова від керівництва Департаментом щодо нагляду за розслідуваннями злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту, Департаментом захисту інтересів дітей та протидії насильству, а також Тренінговим центром прокурорів.

«Фактично це «приціл» на Гюндуза Мамедов, адже наразі він вже є прокурором без відповідних повноважень», — вважають юристи.

Водночас проти Мамедова відкрили справу за ч.1 ст.366 (службове провадження) Кримінального кодексу нібито за заявою журналіста газети “Всеукраїнська правозахисна газета «Міжнародний центр прав людини».

За даними адвокатів, основні слідчі дії проводяться прокурорами Генеральної інспекції — підрозділу Офіс Генерального прокурора, що напряму підпорядкований Ірині Венедіктовій, а слідчі Державне бюро розслідувань фактично відсторонені від будь-яких процесуальних дій.

Юристи подали заяву в ДБР про злочин за завідомо неправдиве повідомлення про вчинення кримінального правопорушення Гюндузом Мамедовим.

Нагадаємо:

  • 18 жовтня 2019 року Генпрокурор України Руслан Рябошапка призначив прокурора Автономної Республіки Крим Гюндуза Мамедова заступником генпрокурора.
  • Департамент нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту створено наказом Генпрокурора Руслана Рябошапки від 21 жовтня 2019 року. Керівником департаменту став Гюндуз Мамедов.
  • 29 червня 2021 року Генпрокурорка Венедіктова підписала наказ, відповідно до якого «департамент війни» був виведений з підпорядкування заступника генпрокурора Гюндуза Мамедова та переданий в підпорядкування заступнику генпрокурора Максиму Якубовскому.
  • 30 червня 2021 року в. о. генпрокурора Якубовський підписав наказ про підпорядкування «департаменту війни» генпрокурорці Ірині Венедіктовій.
  • 8 липня 2021 року Генпрокурорка Ірина Венедіктова своїм наказом остаточно забрала у свого заступника Гюндуза Мамедова всі підпорядковані йому департаменти в Офісі генпрокурора.