«Крим без правил»: правозахисники розповіли як окупанти відбирають землю

Експерти та юристи з «Регіонального центру прав людини» та «Української Гельсінської спілки з прав людини» підготували дослідження щодо порушення прав власності громадян в окупованому Криму. Експертам вдалося ідентифікувати майже чотири тисячі постраждалих осіб. «Судові» рішення штампувалися як на конвеєрі, в документи про відчуження вписували тільки нові прізвища та адреси земельних ділянок.

Трансляцію з презентації дослідження можна подивитися нижче:

Олександр Павліченко — виконавчий директор ГС «Українська Гельсінська спілка з прав людини»;

Роман Мартиновський — адвокат, експерт ГО «РЦПЛ»;

Катерина Рашевська — юристка ГО «РЦПЛ»;

Максим Тимочко — адвокат «УГСПЛ»;

Микола Кіккас — адвокат, експерт ГО «РЦПЛ»;

Дарина Підгорна — юристка ГО «РЦПЛ»;

Сергій Мокренюк — модератор.

Також можна ознайомитися з самим дослідженням.

Окупаційний конвеєр позбавлень права власності

«Ми провели моніторинг у судовій сфері, і це дозволило ідентифікувати 3984 жертви порушення права власності в окупованому Криму. Це лише ті жертви, яких нам вдалося ідентифікувати. І мова йде переважно про фізичних осіб. З цієї кількості осіб 3728 втратили власності на свої земельні ділянки, а 256 втратили нерухоме майно через його пошкодження чи знесення органами окупаційної влади», — розповів експерт Регіонального центру прав людини, адвокат Роман Мартиновський.

Як виявило дослідження, найбільше від дій окупантів постраждало населення Севастополя. У цьому місті зафіксовано 95,2 % від загальної кількості жертв.

За словами Мартиновського, окупаційна «влада» уклала договір з приватною компанією ООО «Правозащита», яка подавала позови проти фізичних осіб-власників земельних ділянок. І робила це компанія за рахунок коштів державного бюджету.

«Цинічний підхід влади, коли вони примушують населення сплачувати податки, за рахунок яких позбавляють це населення права власності на майно», — зауважив Роман Мартиновський.

Роман Мартиновський, експерт Регіонального центру прав людини, адвокат, правозахисник

Крім того, на запит «прокурорів» архів Севастополя надавав довідки про те, що у матеріалах архіву відсутні оригінали розпоряджень відповідних українських органів державної влади, на підставі яких громадяни отримали право власності на земельні ділянки. Незважаючи на те, що у людей були оригінали таких документів на руках, суди погоджувалися, що документи відсутні і приймали рішення про позбавлення права власності.

«Про справедливість судових розглядів у цій ситуації взагалі не йде мова, оскільки нами зафіксовані випадки масового переписування текстів судових рішень, в яких змінювалися лише прізвища жертв та адреси земельних ділянок», — сказав Мартиновський. «Судовий розгляд здійснювався протягом 20–30 хвилин, включаючи період виготовлення рішення і його проголошення. У нас є випадок, коли в одній справі розгляд тривав 27 хвилин, а рішення було прийнято на 12 сторінках. Для того, щоб просто прочитати цей текст, суду знадобилось би 27 хвилин, щонайменше».

Після прийняття «судами» рішень про позбавлення людей прав власності, в апеляційному порядку зверталися лише кожна третя жертва.

За результатами дослідження, щонайменше 4780000 квадратних метрів землі було вилучено. І це лише ті випадки, коли вдалося визначити розмір земельних ділянок. У великій частині судових рішень розмір ділянок був відсутній.

Відчуження землі за указом Путіна

Володимир Путін своїм указом від 20 березня 2020 року заборонив іноземцям володіти земельними ділянками у прибережних районах Криму. Під іноземцями маються на увазі усі, хто не має російського громадянства, а також юридичні особи, які не зареєстровані в РФ. А під прибережними районами — усі райони півострова, які мають вихід до Чорного та Азовського морів, без прив’язки до відстані до води. Тут легше назвати райони, які не потрапили до списку, їх усього три: Первомайський, Красногвардійський і Білогірський, які не мають виходу ні до Чорного, ні до Азову. Також до списку не потрапила Верхньосадівська сільська рада в Нахімовському районі Севастополя.

Негромадянам РФ був даний рік на те, щоб позбутися своєї земельної ділянки. У березні 2021 року указ почав діяти. Це означає, що у всіх, хто не продасть землю, вона буде відібрана у судовому порядку.

Максим Тимочко, адвокат УГСПЛ

«Жертвами цього порушення стали громадяни 55 країн світу. Найбільша кількість, звісно, це громадяни України», — розповів адвокат УГСПЛ Максим Тимочко.

Дослідження виявило, що також постраждали громадяни Німеччини, Вірменії, Естонії, Литви, Латвії та багатьох інших.

«Про що це говорить? Про те, що ця ситуація є одним з яскравих прикладів інтернаціоналізації проблеми порушення прав людей на окупованих територія. Тому що дуже часто в медіа є думка, що порушуються права тільки українців. Але наш звіт показує, що це не так», — зауважив Тимочко.

За його словами, дослідження показує, що на території окупованого Криму відсутні ефективні способи захисту права. І це дозволяє не проходити усі судові інстанції тільки для того, щоб мати можливість звернутися до ЄСПЛ. Крім того, адвокати УГСПЛ представляють громадян в Європейському суді з прав людини, тому радять звертатися до саме до них, якщо ваше право власності в Криму було порушено.

Реакція прокуратури

Робота над дослідженням проводилася у співпраці з прокуратурою АРК і міста Севастополя. Відтак, на частину описаних порушень уже є реакція правоохоронних органів. Про це сказав заступник прокурора АРК Наріман Сулейманов.

«У попередніх інформаційних повідомленнях до Міжнародного кримінального суду ми частково додавали інформацію про порушення права власності в Криму. Це були матеріали стосовно державного майна, яке було відібране в України. А указ Путіна вийшов у 2020 році, відповідно, це буде підставою для подальших повідомлень», — сказав Сулейманов у коментарі ЦЖР.

Також заступник прокурора висловив впевненість у тому, що причетні до порушення права власності громадян в окупації скоро отримають повідомлення про підозри згідно українського законодавства.

Нагадаємо:

  • 20 березня 2020 року російський президент Володимир Путін своїм указом розширив перелік територій, земельні ділянки на яких не можуть бути у власності у іноземних громадян та іноземних юридичних осіб, прибережними регіонами окупованих Криму і Севастополя.
  • Прокуратура АРК розслідує як воєнний злочин указ Володимира Путіна про заборону українцям володіти землею у Криму в рамках кримінального провадження, розпочатого за фактом привласнення української державної і приватної власності в окупованих Криму та Севастополі.
  • Правозахисники вказують, що указ Володимира Путіна, який забороняє іноземцям, а отже і громадянам України володіти земельними ділянками в прибережних регіонах окупованого Криму є дискримінаційним і порушує міжнародне гуманітарне право.
  • Представництво президента в АРК повідомило, що Україна направила до Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду відомості через указ Володимира Путіна про землю в Криму.