«Перемога над здоровим глуздом»: Росія подала скаргу проти України в ЄСПЛ

Європейський суд з прав людини

Повідомлення про це з’явилося на сайті Генеральної прокуратури РФ 22 липня. Росія звинувачує Україну у десяти групах порушень, серед яких: катастрофі MH17, утисках свободи слова, дискримінації російськомовного населення, припиненні подачі води для Криму та іншому.

Це перша міждержавна скарга Росії проти України в ЄСПЛ. Вона подана на підставі ст. 33 Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

«У скарзі заявлено клопотання про застосування ЄСПЛ забезпечувальних заходів відповідно до правила 39 Регламенту, що зобов’язують Україну негайно припинити такі кричущі порушення, як блокування надходження прісної води до Криму, обмеження прав національних і мовних меншин, в тому числі на вільний доступ до загального та вищої освіти рідною мовою, заборона мовлення російськомовних телевізійних і радіоканалів, обмеження доступу до інтернет-платформ і друкованим виданням російською мовою», — йдеться у повідомленні.

У генпрокуратурі РФ заявили, що скарга стосується «відповідальності влади України за загибель мирного населення, незаконного позбавлення волі і жорстоке поводження з людьми» під час подій на Майдані та в Будинку профспілок в Одесі в 2014 році, а також на Донбасі в рамках проведення АТО.

Також Росія звинувачує українську армію у загибелі людей, заподіянні шкоди здоров’ю і знищенні майна в результаті обстрілів суміжної території РФ; позбавленні жителів окремих територій південного сходу України можливості участі у виборах до центральних органів влади; блокуванні Північно-Кримського каналу як основного джерела прісної води для жителів Криму; катастрофі літака авіакомпанії «Малайзійські авіалінії» внаслідок незакриття владою України повітряного простору над зоною бойових дій.

Інша група звинувачень стосується придушення свободи слова і заборони роботи ЗМІ та переслідування журналістів, зокрема, російських; дискримінації російськомовного населення і витіснення використання російської мови з громадської сфери; дискримінації російських компаній і підприємців; нападів на дипломатичні, консульські та інші представництва РФ в Україні.

Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина назвав скаргу Росії до ЄСПЛ перемогою «російської юридичної думки над здоровим глуздом». І додав:

«Невеличкий лайфхак колегам з Генпрокуратури РФ щодо участі в процесі в ЄСПЛ — є така гарна традиція заявникам пояснювати ЄСПЛ які саме права, передбачені Європейською конвенцією з прав людини, порушені тими обставинами, на які вони посилаються. У повідомленні ГП РФ немає жодних посилань на будь-які статті Конвенції або Протоколів. І я не впевнений, що сам, без підказки від досвідчених працівників Прокуратури РФ, можу вгадати чиї і які саме конвенційні права були порушені блокуванням Північно-Кримського каналу або «виштовхуванням російської мови з суспільної сфери», «нападами на дипломатичні представництва» або «відмовою у правовій допомозі слідчим органам» (про всяк випадок: ані дипломатичні представництва, ані слідчі органи не мають прав, передбачених Конвенцією)”, — написав Ліщина.

Міністр юстиції Денис Малюська вважає, що Росію чекає неминуча поразка.

«Судячи з прес-релізу Генпрокуратури країни-агресора та їхнього ж мзс, Росія сплутала ЄСПЛ з шоу на російському телебаченні — у заяві до суду виклали усі міфи російської пропаганди. Зовсім безглуздим такий вчинок не назвеш — у них з‘явиться додатковий медіа-майданчик для промивання мізків та медіа-привід, але з юридичної точки зору — їх очікує неминуча поразка», — написав він.

Нагадаємо:

  • 14 січня 2021 року Європейський суд з прав людини визнав прийнятною для розгляду скаргу України про порушення прав людини в окупованому Росією Криму за незначним виключенням. Цим проміжним, але першим переможним для України рішенням суд перейшов до розгляду міждержавної скарги України проти Росії по суті.
  • Після оприлюднення рішення Суду навколо нього почали з’являтися російські маніпуляції, які БСІ розібрало в окремому матеріалі.