Прокуратура АРК отримала дозвіл на заочне розслідування щодо суддів окупаційного «Верховного суду»

Як стало відомо Центру журналістських розслідувань, мова йде про «суддів» так званого «Верховного суду» Криму Віктора Зінькова, Ігора Крючкова та Олексія Козирєва, які у 2017 році засудили заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза до 8 років позбавлення волі із відбуванням у колонії суворого режиму.

«Голосіївський районний суд м. Києва задовольнив клопотання прокуратури автономії та надав дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування (in absentia) відносно трьох «суддів» незаконно створеного «Верховного суду Республіки Крим», які причетні до протиправного засудження одного з керівників Меджлісу кримськотатарського народу», — йдеться у повідомленні прокуратури АРК і Севастополя.

Дії підозрюваних кваліфіковано за частиною 1 статті 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни).

Слідством встановлено, що вказані «судді», порушуючи низку норм міжнародного гуманітарного права, зокрема, вимог IV Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, незаконно застосовували законодавство РФ при кваліфікації подій, які також відбувалися до встановлення ефективного контролю Російської Федерації над територією півострова. У результаті цього Ахтем Чийгоз, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу отримав 8 років позбавлення волі за нібито організацію масових безпорядків під будівлею ВР АР Крим 26 лютого 2014 року.

Читайте також:

  • Суддя Південного окружного військового суду в Ростові Сергій Горелов 7 липня 2021 року засудив російську мусульманку з Криму Ніну (Латіфу) Малахову до 4,5 років позбавлення волі в колонії загального режиму і визнав винною у «сприянні терористичній організації»
  • Прокуратура АРК повідомила про підозру так званій «судді» окупаційного «Армянського міського суду» Ларисі Лихачовій за незаконну депортацію громадян України з Криму