Прокуратура підозрює Тупицького у незаконній передачі свого електронного ключа

Олександр Тупицькому, колишньому голові Конституційного Суду України, повідомлено про підозру у несанкціонованому втручанні в роботу автоматизованої системи (ч. 2 ст. 361 КК України).

Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора.

“Встановлено, що колишній Голова Конституційного Суду України за попередньою змовою з головним бухгалтером цього суду вчинили несанкціоноване втручання в роботу автоматизованої системи дистанційного обслуговування клієнтів Державної казначейської служби України при підписанні електронних бухгалтерських документів, в результаті чого було спотворено інформацію про дійсного їх підписувача”, – йдеться у повідомленні.

За даними слідства, Тупицький передав захищений електронний носій із власним ключем кваліфікованого електронного підпису та пароль до нього головному бухгалтеру і надав незаконну вказівку про подальше використання цього ключа від його імені та замість нього для підписання платіжних та інших документів в автоматизованій системі. Зокрема, таким чином було підписано понад 200  електронних платіжних доручень, електронних документів з бюджетних зобов’язань, з розподілу показників зведених кошторисів, розподілів відкритих асигнувань та кошторисних призначень тощо.

Олександр Тупицький прийшов в Офіс генпрокурора та отримав повідомлення про підозру.\

Цю інформацію Укрінформу підтвердив і сам Тупицький: “Так, мені повідомили про підозру, але ні підозрюваним, ні винним я себе не вважаю”.

Нагадаємо:

  • У кінці травня цього року Офіс Генерального прокурора скерував до Подільського районного суду Києва обвинувальний акт стосовно колишнього Голови Конституційного Суду України за фактами злочинів проти правосуддя. Але за два місяці у Подільському суді так і не вдалося навіть розпочати підготовче судове засідання: не з’являється Тупицький або його адвокати.