Суд в Ростові призначив 4,5 роки ув’язнення кримчанці Ніні (Латіфі) Малаховій

Ніна Малахова в день обрання запобіжного заходу у лютому 2021 року. Фото: Кримська солідарність

Суддя Південного окружного військового суду в Ростові Сергій Горелов 7 липня 2021 року засудив російську мусульманку з Криму Ніну (Латіфу) Малахову до 4,5 років позбавлення волі в колонії загального режиму і визнав винною у «сприянні терористичній організації».

Про це повідомляє «Кримська солідарність».

Справа перебувала на розгляді суду з 1 червня, тобто на винесення рішення судді знадобився місяць та один тиждень. Молоду жінку заарештували прямо в залі суду після оголошення вироку, який ще може бути оскаржений в апеляції.

У лютому 2021 року в Татарстані співробітники «кримського ФСБ» затримали і привезли до Криму родину волонтерів — Рузіля Яппарова і Ніну (Латіфу) Малахову, яка до одруження мешкала в Криму.

Незаконно створений «Київський районний суд» Сімферополя 15 лютого обрав запобіжні заходи затриманим.

Чоловіка «суд» відправив у СІЗО, а дружину — під домашній арешт строком на 2 місяці. Малаховій заборонили вихід з дому, спілкування з будь-якими особами крім адвокатів, відправлення та одержання листів, використання інтернету.

Малахова тоді визнала провину, але повідомила першому адвокату у справі Лілі Гемеджі, що співробітники ФСБ в день затримання погрожували відібрати доньку і передати до дитячого притулку. Вона дала свідчення.

У березні 2021 року Латіфа Малахову і її чоловіка Рузіля Яппарова внесли до переліку терористів і екстремістів на сайті Росфінмоніторингу. Тим, хто потрапив в цей список, банки блокують рахунки, люди не можуть влаштуватися на роботу, взяти кредит, здійснювати фінансові операції по карті.

5 квітня 2021 року «суд» в Сімферополі продовжив домашній арешт Латіфи (Ніни) Малахової на 3 місяці. Невзяття її під варту для жінки обумовлено тим, що вона була затримана разом з новонародженою донькою.

На думку слідства, чоловік і жінка мінімум з 2015 до 2018 року «під виглядом благодійності і допомоги біженцям, нужденним громадянам, а також в будівництві мечетей і колодязів в Африці», спонсорували заборонені в Росії фонди, пов’язані з ім’ям мусульманського релігійного діяча діяча Ахмеднабієва, більш відомого як Абу Умар Саситлинський і організували збір коштів на потреби «терористичної організації» в розмірі близько 1 423 435 рублів.

У коментарі «Ґратам» після арешту Малахової Ахмеднабіев сказав, що займається виключно гуманітарною і благодійною діяльністю і не тільки не має нічого спільного з силами ІГІЛ, але і регулярно критикує їх. Він не зміг згадати Малахову і її чоловіка, проте детально розповів, як проходить збір коштів, на які він потім будує колодязі в пустельних районах Нігера.

1 червня 2021 року в ростовський суд надійшла справа й щодо Рузіля Яппарова. Чоловік вину не визнає. Згідно інформації на сайті суду, 11 червня його справа була перенаправлена за підсудністю, за даними Кримської солідарності, в Єкатеринбург.