Центр протидії корупції склав список суддів, які виступили проти реформи

27 липня кілька суддівських організацій звернулись із відкритим зверненням до Володимира Зеленського. Судді закликають президента ветувати закон №5068, який запроваджує відкриті конкурси на посади у ВРП із залученням незалежних експертів із міжнародним досвідом до перевірки кандидатів на доброчесність. 

Звернення оприлюднили на сайті Вищої ради правосуддя. На їхню думку, втручанням в державний суверенітет є залучення міжнародних партнерів України до формування Етичної ради, яка перевірятиме на доброчесність членів та кандидатів до ВРП. 

Судді натякають на те, що закон буде скасовано Конституційним Судом та лякають президента тим, що його колись теж змусять пройти перевірку на доброчесність міжнародними експертами.

Звернення підтримали щонайменше чотири суддівські організації: 

  • Асоціація розвитку суддівського самоврядування України;
  • Всеукраїнська асоціація адміністративних суддів; 
  • Громадське об‘єднання «Всеукраїнська Асоціація суддів у відставці;
  • Всеукраїнська Асоціація Жінок – Суддів. 

Також із заявою проти Закону №5068 виступила Громадська організація «Асоціація суддів господарських судів України». 

Із поіменним переліком суддів, які виступили проти судової реформи, можна ознайомитися ось за цим посиланням.

Нагадаємо:

14 липня Верховна Рада ухвалила законопроект №5068, який передбачає перевірку на доброчесність членів ВРП, а також змінює порядок притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності. Однак народні депутати зареєстрували 4 проєкти постанов, які блокують його підписання.

29 червня Верховна Рада ухвалила законопроєкт №3711-Д, який передбачає перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів за вирішальної ролі міжнародних експертів.