Євросоюз засудив мілітаризацію Криму та обмеження судноплавства через Керченську протоку

Євросоюз засуджує мілітаризацію РФ окупованого Криму та спроби обмежити свободу судноплавства через Керченську протоку. В ЄС висловили занепокоєння з приводу законодавства, прийнятого російською окупаційною владою у Криму, яке дозволяє лише громадянам Росії володіти землею у визначених «прикордонних районах» півострова.

Про це йдеться у заяві Європейського Союзу, виголошеній під час засідання Постійної ради ОБСЄ, пише Укрінформ.

«Ми засуджуємо мілітаризацію Кримського півострова, а також подальші спроби обмежити свободу судноплавства через Керченську протоку, у тому числі до Азовського моря та з нього. Це законодавство та всі інші порушення міжнародного права можуть дестабілізувати ситуацію з безпекою не лише в Україні, але й у Чорному морі та регіоні загалом», – заявили у Євросоюзі.

Також у ЄС повідомили про стурбованість із приводу постійних нападів на жителів Криму, зокрема, на кримських татар, які виступають проти незаконної окупації.

«У цьому контексті ми засуджуємо вирок Ремзі Бекірову, кримському татарину та журналісту платформи «Кримська солідарність», а також дев’ять нових кримінальних справ проти місцевих жителів, які відмовились вступати на військову службу Російській Федерації», – зазначається у заяві.

Було вказано на те, що члени СММ ОБСЄ, відповідно до свого мандату, який охоплює всю Україну, як і інші міжнародні суб’єкти у сфері захисту прав людини «повинні мати повний, вільний та безперешкодний доступ до півострова».

РФ блокує Керченську протоку, яку вона, всупереч все ще чинній двосторонній угоді між Україною та Росією, фактично окупувала. З 16 квітня аж по 31 жовтня, тобто більше ніж на півроку пройти протокою з Азовського моря до Чорного і в зворотньому напрямку не зможуть жодні  військові кораблі та державні судна, окрім російських – таким є рішення Росії. В першу чергу ця заборона, звісно, стосується українських суден.

Детальніше читайте в матеріалі ЦЖР Окупована протока

Нагадаємо: 

  • 18 грудня 2018 року Генасамблея ООН ухвалила ініційовану Україною резолюцію «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, Україна, районів Чорного та Азовського морів».
  • У листопаді 2019 року Україна, Швеція, Литва і Естонія закликали РФ забезпечити вільний доступ до Азовського моря і гарантувати свободу судноплавства.
  • Керівник Моніторингової групи «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» Андрій Клименко вважає, що Росія у 2020 році може розширити на Чорне море практику створення перешкод судноплавству до українських портів, яка відбувається з 2018 року в Азовському морі.
  • Російський щорічний комплекс пропагандистських заходів до річниці перемоги у «Великій вітчизняній війні» отримав влучну народну назву «побєдобєсіє». Він не оминає нікого, зокрема, й наймолодших українських громадян в окупованому Росією Криму. Детальніше – в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Бац – артилерія!»: Побєдобєсіє для кримських малят.
  • За даними українських правозахисників, до мілітаризації освітнього простору в окупованому Криму та знищення української ідентичності кримських дітей причетні щонайменше 12 осіб: від так званих кримських «міністрів освіти» до вчителів шкіл півострова.