До Міжнародного кримінального суду направлено повідомлення про те, як Росія знищує культурні пам’ятки в Криму

«Реконструкція» Ханського палацу в Бахчисараї Фото: Facebook Namık Kemal Bayar

До Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) направлено чергове інформаційне повідомлення, яке стосується воєнних злочинів РФ проти об’єктів культурної спадщини на тимчасово окупованій території півострова Крим. 

У документі наведені докази широкомасштабного руйнування і привласнення об’єктів культурної спадщини: Стародавнє місто Херсонес Таврійський і його хора; Історичне середовище столиці кримських ханів у Бахчисараї – Ханський палац, Чуфут-Кале; Кримська астрофізична обсерваторія; Вежа Костянтина та Докова Башта у м. Феодосія; Церква Івана Предтечі у м. Керч. Детально описані в інформповідомленні також численні випадки незаконних археологічних розкопок та модифікацій культурних цінностей на тимчасово окупованій території півострова Крим, зокрема поселень Кермен-Бурун та Сиваг-Кермен.  

Також у повідомленні детально описано окремі форми скоєння злочинів з боку офіційної влади РФ та окупаційної влади півострова Крим. Серед них: незаконний обіг предметів культури, злочинна  недбалість у процесі так званої «реставрації» об’єктів культури, проведення незаконних археологічних розкопок, зокрема, розкопок місць поховань та курганів, їх руйнування та пограбування, а також переміщення культурних цінностей з тимчасово окупованої території.

Повідомлення стало результатом багатомісячної роботи експертів Регіонального центру прав людини, Української Гельсінської спілки з прав людини, ГО “Євромайдан Крим”, Прокуратури АРК та міста Севастополя.

На даний час органами правопорядку АР Крим та м. Севастополя здійснюється розслідування у 23 кримінальних провадженнях за понад 100 фактами умисного знищення, руйнування чи псування пам’яток історії або культури, незаконного проведення пошукових, археологічних робіт, вивезення культурних цінностей з тимчасово окупованої території АР Крим та міста Севастополя за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 438, ч. ч. 1, 3 ст. 298, ст. 341, ст. 356, ч. 2 ст. 201 КК України.

Нагадаємо:

  • Експерти та юристи з «Регіонального центру прав людини» та «Української Гельсінської спілки з прав людини» підготували дослідження щодо порушення прав власності громадян в окупованому Криму. Експертам вдалося ідентифікувати майже чотири тисячі постраждалих осіб. «Судові» рішення штампувалися як на конвеєрі, в документи про відчуження вписували тільки нові прізвища та адреси земельних ділянок.