Громадянина РФ суд ув’язнив на 4 роки за телефонні послуги для «ЛНР»

Приморський районний суд Одеси

Приморський районний суд Одеси засудив на 4 роки громадянина Російської Федерації Махаїла Жаркова за сприяння терористичній організації «Луганська народна республіка».

Про це повідомляє  «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 11 серпня.

Обвинувачений, будучи засновником і директором московської компанії «Супер Телеком»,  за технологією ІР-телефонії у 2015-2018 рр. забезпечував учасників терористичної організації послугами зв’язку по передачі трафіку незаконних локальних операторів зв’язку «Лугафон» та «Лугаком», які перебувають під контролем «ЛНР», на територію Російської Федерації, в обхід встановлених обмежень.

Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ), заборонено на території проведення антитерористичної операції будь-які договірні відносини у сфері телекомунікацій та маршрутизації трафіку.

У судовому засіданні Жарков винним себе не визнав, говорив, що ніяких злочинів не скоював. Але, на думку суду, його провина доведена.

Колишні працівники «Супер Телеком» підтвердили, що в них обслуговувалися луганські компанії. Крім того, на ноутбуці та айпаді обвинуваченого виявлено листування із представником операторів «Лугафон» та «Лугаком», матеріали щодо якого виділено в окреме провадження.

Із офісів в Одесі, які орендувалися для діяльності ТОВ «Супертелеком», вилучено комп’ютерну техніку, де на жорстких магнітних дисках і накопичувачах інформації виявлено файли по ключовим словам «Лугафон» та ін.

Працівники СБУ затримали росіянина Жаркова ще в березні 2018 року в Одесі, неподалік «Музкомедії», у машині таксі. З тих пір він утримувався під вартою.

«Правоохоронці встановили, що власник компанії, який є громадянином РФ, дав вказівку працівникам маршрутизувати трафік з тимчасово окупованих територій Луганщини у мережі російських операторів мобільного зв’язку. Для цього був задіяний спеціальний програмно-апаратний телекомунікаційний комплекс. Оперативники спецслужби задокументували, що через цей незаконний канал зв’язку бойовики «ЛНР» вільно спілкувалися між собою та російськими кураторами.

Спецслужби РФ отримали контроль над персональними даними і телефонними розмовами українських громадян і організацій, які користувались «послугами» цього оператора. Під час обшуків в офісі і технічних приміщеннях оператора, місці проживання власника співробітники СБ України виявили спеціальне телекомунікаційне обладнання вартістю понад півмільйона гривень, яке використовувалося для незаконної маршрутизації трафіку. Правоохоронці вилучили листування і документи, що підтверджують надання послуг телефонного зв’язку представникам терористичної організації «ЛНР» та співпраці з ФСБ РФ» — йшлося у повідомленні СБУ.

У судових засіданнях Жарков звертався до президента Зеленського

До обставин, що пом’якшують покарання, суд відносить те, що чоловік раніше не судимий, його стан здоров’я, також судом враховується, що тяжких наслідків діяльності обвинуваченого не настало.

Тому суд призначив більш м’яке покарання, ніж передбачено законом, — 4 роки позбавлення волі. За санкцією ч.1 ст.258-3 Кримінального кодексу передбачено від 8 до 15 років в’язниці з конфіскацією майна.

Жаркову врахують період утримання під вартою і у березні 2022-го строк буде вважатися відбутим і він має вийти на свободу.