Правозахисники та родичі політв’язнів Кремля вимагали активних дій щодо звільнення людей

Фото: zmina.info

Під Офісом президента відбулася акція “Життя заручників Кремля – не іграшки”. Учасники закликали президента України Володимира Зеленського і Президента США Джозефа Байдена знайти шляхи тиску на РФ для звільнення незаконно затриманих і засуджених осіб внаслідок російської агресії проти України на тимчасово окупованих територіях Криму та ОРДЛО, а також у РФ.

Про це повідомляє zmina.info.

“Наша сьогоднішня акція приурочена до візиту Зеленського до США і його зустрічі з Байденом. І ми хочемо нагадати напередодні цієї зустрічі, яка має відбутися 31 серпня, що досі наші співгромадяни перебувають у застінках Кремля, і що треба шукати способи для звільнення цих людей“, – зазначила голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик.

За її словами, станом на сьогодні правозахисники мають у своїх списках щонайменше 124 особи, які позбавлені волі на територіях тимчасово окупованого Криму та в РФ. З них за даними СБУ, щонайменше 276 осіб є цивільними та військовими заручниками, які знаходяться на територіях так званих “ДНР” і “ЛНР”.

Участь у заході взяли понад 30 осіб. Активісти тримали у руках плакати із надписами “Вони не здаються – ми не здамося. Свободу політв’язням Кремля“, “Пане Президенте, де Закон про захист політв’язнів?“. Також деякі учасники акції тримали в руках портрети осіб, незаконно затриманих і ув’язнених окупантами.

На асфальті під будівлею Офісу президента учасники акції розмістили “розірвану” карту України з тканини, два шматки лежали відокремлено, один з них містив надписи “Луганськ” і “Донецьк”, інший – “Сімферополь”.

Активісти зачитали свої вимоги, серед яких було прохання до Зеленського і Байдена порушити під час перемовин питання щодо осіб, незаконно затриманих і засуджених унаслідок агресії РФ проти України у тимчасово окупованому Криму і на тимчасово окупованих окремих районах Донецької та Луганської областей, а також у РФ.

Активісти закликали Зеленського і Байдена обговорити шляхи здійснення тиску на РФ та підконтрольні їй окупаційні адміністрації та збройні формування, щоб звільнити усіх незаконно утримуваних осіб, і щоб Міжнародний Комітет Червоного Хреста отримав безперешкодний доступ до незаконно утримуваних в ОРДЛО, щоб їм була надана адекватна медична допомога.

Ця заява також була скерована до Посольства США в Україні і Держдепу США. Звернення учасники передали радниці керівника Офісу президента Альоні Вербицькій, яка запевнила, що в Офісі президента питання наших політв’язнів не забуте.

Утім правозахисники відзначають, що наразі президент блокує два важливих законопроєкти – так званий законопроєкт про воєнних злочинців та законопроєкт про надання правової та соціальної допомоги особам, які незаконно з політичних мотивів утримуються на окупованій території, а також їхнім родинам. З приходом до влади президент України обіцяв правозахисним організаціям зареєструвати документ в українському парламенті як невідкладний. Утім досі цього не зробив.

Організували цей захід Центр громадянських свобод, Об’єднання родичів політв’язнів Кремля, Центр прав людини ZMINA, Медійна ініціатива за права людини, Кримська правозахисна група, Платформа звільнення політв’язнів.