Проросійські бойовики на Донбасі утримують в неволі 295 людей

У заручниках бойовиків на Донбасі перебувають 295 людей, із них 30 – жінки.

Про це з посиланням на дані СБУ повідомили у Медійній ініціативі за права людини.

За словами координаторки ініціативи Тетяни Катриченко, не всіх затриманих людей бойовики звинуватили у шпигунстві, диверсіях та зраді. Серед полонених також перебувають 30 жінок, зокрема, Оксана Паршина, Наталія Стаценко, Олена Зайцева, Олена Федорук, Марина Юрчак та інші. Деяких з них досі утримують у СІЗО, а інші – отримали так звані вироки та перебувають у колонії у Сніжному Донецької області або у Селезньовській колонії Луганської області.

Тетяна Катриченко пояснила, що не обов’язково усі ці люди затримані з політичних мотивів (тобто обвинувачуються представниками незаконних збройних формувань у шпигунстві, диверсіях та зраді) та мають проукраїнську позицію. Але усі ці люди — громадяни України, тому держава намагається їх звільнити у форматі обміну “всіх на всіх”.

“Є певні особливості утримання жінок в ув’язненні. Зараз ми обрали два фокуси: заручниці, які були звільнені протягом кількох обмінів, та жінки-рідні нинішніх заручників, які борються за звільнення своїх родичів. Тому що жінки, які борються за свободу своїх рідних, потрапляють під тис представників незаконних збройних формувань, їх загрожує затримання, вони змушені тікати з окупованих територій, і перебувають фактично також у заручниках цієї ситуації”, — говорить Катричено.