Російський суд призначив фігурантам алуштинської справи «кримських мусульман» позбавлення волі від 12 до 18 років

Фото: Кримська солідарність

Південний окружний військовий суд в російському Ростові-на-Дон засудив фігурантів сфальсифікованої ФСБ алуштинської «справи кримських мусульман», кримських татар Руслана Нагаєва, Ельдара Кантімірова, Ленура Халілова і Руслана Месутова до позбавлення волі в колонії суворого режиму на строк від 12 до 18 років.

Про це йдеться у повідомленні «Кримської солідарності».

«Суд в особі головуючого судді Романа Вікторовича Сапрунова відмовив стороні захисту у всіх заявлених клопотаннях і став на бік обвинувачення, засудивши кримських татар до термінів від 12 до 18 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Арешт на майно у всіх скасований», – йдеться в повідомленні.

За інформацією активістів суд виніс фігурантам справи такі вироки:

Руслану Месутову – 18 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з обмеженням свободи на 1 рік після звільнення;

Ленур Халілову – 18 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з обмеженням свободи на 1 рік після звільнення;

Ельдару Кантімірову – 12 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з обмеженням свободи на 1 рік після звільнення;

Руслану Нагаєву – 13 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з обмеженням свободи на 1 рік після звільнення.

Усі четверо проведуть перші два роки у в’язниці – найсуворішому режимі позбавлення волі. На оголошення вироку в зал суду крім захисників пустили тільки маму Ельдара Кантімірова, дружину Ленура Халілова, дочку Руслана Нагаєва і сестру Руслана Месутова. Також на засідання прийшов консул України в Ростові-на-Дону Юрій Довгуля.

“Здійснюючи судилища над кримськими татарами та іншими незаконно утримуваними громадянами України, країна-окупант РФ порушує норми міжнародного права, Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та Загальну декларацію прав людини», – написала Уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова.

“Винесений сьогодні у Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону вирок у справі «Алуштинської групи Хізб ут-Тахрір» є нічим іншим, як продовженням політики витіснення корінного кримськотатарського народу та його представницьких органів з Криму, актом придушення будь-яких проявів непокори окупаційній владі та черговим актом засудження за релігійні переконання”, – висловилися у Представництві Президента України в АРК.

Прокуратура автономії здійснює процесуальне керівництво у ряді кримінальних проваджень за фактами незаконного переслідування кримських татар на території тимчасово окупованого півострова Крим (чч. 1-2 ст. 146, ч. 2 ст. 162 КК України).

“Наразі, прокуратурою автономії повідомлено про підозру старшому слідчому незаконно створеного слідчого відділу Управління ФСБ Росії по Республіці Крим і м. Севастополя. Збираються докази причетності інших працівників окупаційних правоохоронних органів до незаконних переслідувань громадян України в Криму”, – повідомляє прокуратура АРК і Севастополя.