Суд дозволив заочне розслідування щодо майора ЗСУ, який привласнив 3,5 мільйони та втік до Росії

Вищий антикорупційний суд

Вищий антикорупційний суд дав дозвіл на заочне розслідування щодо Андрія Квіреля, колишнього начальника фінансово-економічної служби військової частини А0563.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на ухвалу від 19 серпня.

У листопаді 2014-го військова частин отримала із державного бюджету 6,5 млн грн. За версією слідства, Крівель залучив невстановлених спільників і підібрав осіб, які не були військовослужбовцями, та відкрив на них банківські картки. У подальшому на підставі фіктивних документів військова частина перерахувала 4,2 млн грн на карткові рахунки сторонніх осіб, які навіть про це не знали. Крівель начебто підробив підписи від імені бухгалтера і командира військової частини.

Протягом тижня зовмисники встигли зняти близько 3,4 млн грн готівкою в банкоматах міста Суми, Охтирки,  смт Рокитне, Києва.

18 листопада 2014 року майору підписали підозру, яку вручили його батькові за адресою останнього відомого місця проживання. А вже через два дні Крівель вилетів із «Борисполя» рейсом «Київ-Москва» і більше в Україну не повертався.

Чоловіка оголосили в міжнародний розшук. У лютому 2015-го Генеральна прокуратура України звернулася до компетентних органів Російської Федерації із запитом про видачу Крівеля для притягнення до кримінальної відповідальності. Але з’ясувалося, що в Росії українському майору надано тимчасовий притулок, відповідно до закону про біженців, тому його видача неможлива.

30.11.2016 року підозрюваний отримав паспорт громадянина РФ, а ще через кілька місяців він змінив прізвище на Шилков.

Суд дав дозвіл на спеціальне досудове розслідування, тобто за відсутності підозрюваного, який переховується у Російській Федерації, що визнана Верховною Радою України державою-агресором.

Адвокат Крівеля був проти. Він вважає, що його підзахисного не викликали із Російської Федерації, де він може перебувати не з метою переховування і може бути готовий співпрацювати зі слідством. Водночас з яких іще причин чоловік 6 років проживає у Росії захисник не уточнив.